Capellagården firar 50 år

Capellagården har utbildningar i keramik, textil, möbel och inredning samt trädgård. I sommar går det att se examensstudenternas utställning på Borgholms slott. (Foto Capellagården)
Capellagården har utbildningar i keramik, textil, möbel och inredning samt trädgård. I sommar går det att se examensstudenternas utställning på Borgholms slott. (Foto Capellagården)
Capellagården har utbildningar i keramik, textil, möbel och inredning samt trädgård. I sommar går det att se examensstudenternas utställning på Borgholms slott. (Foto Capellagården)

I år firar Capellagården 50 år, denna traditionsfyllda och kreativa  instans som grundades av Carl Malmsten 1960. Capellagården är en skola för gestaltande arbete, den ligger i Vickleby på Öland och utexaminerar varje år elever inom ämnena textil, möbel och inredning, keramik och trädgård. Den legendariska Carl Malmsten visste vad han ville med sin skola;

Min vision var att skapa en skola för hand och ande, en mötesplats för ungdom från hela landet, besjälade av en önskan att inom sitt hantverk förena skönhet och funktion. Detta arbete ledde 1960 till bildandet av Stiftelsen Capellagården, en skola för gestaltande arbete.

Capellagården är än idag en internatskola med spännande verksamhet. Femtioårsjubileet märks bland annat i årets upplaga av examensutställningar. Den traditionella sommarutställningen har flyttats till Borgholms slott, där det fram till 13 augusti går att se elevernas arbeten. Curator för utställningen är Kennet Williamsson, själv erkänd keramiker och lärare på skolan.

Jag såg en sommarutställning av riktigt hög klass för ett par år sedan, så har ni vägarna förbi Borgholms slott i sommar rekommenderar jag ett besök!

1 comment

  1. Åh vad fint att du skriver om Capellagårdens utställning. Jag läser själv på skolans keramiklinje och kan med hela hjärtat verkligen rekomendera folk att kika på utställningen. Allas arbeten är otroliga och i de uråldriga lokalerna gör sig utställningen helt fantastisk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *