Designpris till Harri Koskinen

Harri Koskinens numera klassiska blocklampa. (Foto Röhsska museet)
Harri Koskinens numera klassiska blocklampa, här i bärnstensfärgat glas. (Foto Design House Stockholm)

Idag tar den mycket duktiga finska formgivaren Harri Koskinen emot Torsten och Wanja Söderbergs pris på 1 miljon kronor vid en ceremoni på Röhsska museet i Göteborg. Harri Koskinen ligger bakom klassikern Block, den strama lampkuben, för Design House Stockholm 1996, exempelvis.

Flätad korg av Harri Koskinen, som idag mottar pris i Göteborg. (Foto Röhsska museet)
Näverväska i spån av Harri Koskinen, ingår i projektet The Best of Finland 2008. (Foto The Best of Finland)

Jag blev rasande glad när jag också såg den här fina flätade väskan, något som Harri Koskinen ägnar sig åt i projektform, intressant! Annars driver han sin ateljé Friends of Industry i Helsinfors, med uppdrag bland annat för Iittala, Muji, Panasonic, Artek, Swarovski och Seiko. Funktionell nordisk design med ett stramt och enkelt formspråk är hans signum, denne sympatiske produktdesigner.

Jag läste en artikel om honom i DN häromdagen, se här.

Servisen till vänster och glasserien Arabia till höger, av Harri Koskinen. (Foto Röhsska museet)
Lanternor för Iittala 1999 till vänster och glasen Arabia, OMA till höger, av Harri Koskinen, 2007. (Foto Iittala och Arabia)

Priset är ett av designvärldens största, det delas ut varje år och själva fonden, Torsten och Wanja Söderbergs pris-fond förvaltas av Röhsska museet. Där visas också vinnaren i en egen utställning. I år går det att se Harri Koskinens bredd som designer; möbler,textil, glas, klockor och belysning ingår i utställningen.

2 comments

    1. Hallå! Självklart, självklart. Den heter så trots allt, fråga mig inte varför. Men det kan jag såklart förtydliga i bildtexten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *