Gunilla med rem – nytt från Docksta sko

Klassikern Patrik från Docksta sko. (Foto www.dockstasko.se)
Klassikern Patrik från Docksta sko. (Foto www.dockstasko.se)

Och jag tycker att jag har lång historia tillsammans med tofflorna från Docksta…när jag var ung minns jag hur Ronny Eriksson vid en beryktad Visfestival vid Skulebergets fot sa att Dockstaslippers är Sveriges mest offensiva skor – man kan bara gå framåt i dem. Jag har vuxit upp med Gunilla och Patrik, och nu en massa år senare, när jag tofflar runt i mina par, ser jag att företaget funnits sedan 1923. Herrejösses.

Och inte nog med det – nu lanserar också Docksta sko en ny modell med hälrem. Gunilla med rem! Vilken utveckling.  Skorna görs i fabriken och de görs helt för hand – stansning, nåtling, pinning och bottning. Varje slippers är unik. Nytt för säsongen är också den ekologiska Patrik, som görs av vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö garveri i Uppland.

Innovasion! Gunilla med rem från Docksta sko. (Foto www.dockstasko.se)
Innovasion! Gunilla med rem från Docksta sko. (Foto www.dockstasko.se)
Brun Gunilla med rem. (Foto www.dockstasko.se)
Brun Gunilla med rem. (Foto www.dockstasko.se)

Fabriken ligger  i den lilla byn  Docksta, med typ 800 hus inklusive sommargäster, mitt i Höga Kusten mellan Örnsköldsvik och Härnösand. Fabriken ligger längs med E4:an som man dundrar förbi. På ena sidan havet och på andra sidan bergen, det är en vacker bit av Sverige. Åker man av i Docksta kan man också passa på att besöka Skuleberget, där det första helgen i juli varje år är Visfestival. Ett besök på  Naturum är också att rekommendera, inte bara för sitt innehåll kring världsarvet Höga Kusten, själva huset är också omstylat av White arkitekter för ett par år sedan.

Och så kan man också klättra upp till toppen till Toppstugan. Om man är något latare eller vill ha en annan typ av utsikt åker man runt berget och tar linbanan upp, det är en skidbacke vintertid. Och så ser man ut över hela bygden; Mjältön, Ulvöarna om det är klart, vikarna och de blå bergen. Och vänder man på huvudet ser man grönskan, husen och det kuperade landskapet.

Gör ett besök till mina hemtrakter i sommar! (Här hittar du all info du behöver) Och glöm för guds skull inte att svänga av från E4:an precis innan Preemmacken, då kommer du till Dockst skos fabrik.

Gunilla i mocka. (Foto www.dockstasko.se)
Gunilla i mocka. (Foto www.dockstasko.se)
Ekologisk Patrik från Docksta sko. (Foto www.dockstasko.se)
Ekologisk Patrik från Docksta sko. (Foto www.dockstasko.se)

3 comments

 1. Jag älskar Gunilla, men tyvärr passar den inte mina fötter alls. Du ska tro jag har kämpat, men nej. Det går inte. Så det är med sorg jag ser ytterligare en modell som jag gärna skulle vilja ha… Jag får betrakta dem som tittgodis.

  1. Nej vad trist, det är är så typiskt – att fötterna liksom säger ifrån. Så är det ofta för mig också, tack och lov inte med just Gunilla och Patrik. Dock är mina fötter som allra gladast i Patrik, men det låtsas jag inte om när jag och Gunilla är ute och går…

   Aaah, som det säkert framgick av mitt inlägg så har jag hemlängtan, snart är det dags att åka norrut, Docksta sko, here I come!

   Ha en skön sommar!
   /Frida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *