Sabrina Gschwandtner på Gustavsbergs konsthall

Sabrina Gschwandtner; författare, debattör och konstnär. Ikväll är hon på Gustavsbergs konsthall och berättar om sin medverkan i utställningen Motion Blur. Till höger om henne omslaget till boken Knit Knit. (Foto http://www.knitknit.net/sabrina.html)
Sabrina Gschwandtner; författare, debattör och konstnär. Ikväll är hon på Gustavsbergs konsthall och berättar om utställningen Motion Blur. Till höger om henne omslaget till boken Knit Knit. (Foto http://www.knitknit.net/sabrina.html)

Ikväll gästas Gustavsbergs konstall i Stockholm av den spännande amerikanska konstnären och curatorn Sabrina Gschwandtner. Hon är delaktig i den pågående utställningen Motion Blur – American craft, hon har stickningen som sitt främsta uttryck. Under samtalet ikväll presenterar hon sitt verk och ger samtidigt sin bild av det samtida amerikanska konsthantverket.

Det som också är roligt med Sabrina Gschwandtner är att hon är så teoretisk i sitt ämne, hon ligger bakom det numera nedlagda fanzinet Knit Knit och är en av centralgestalterna i New Yorks DIY-rörelse. Hon upphöjer inte bara hantverket och ger det status, hon ger också oinsatta teoretiker något att bita i. På Gustavsbergs konsthall visar hon filmen ”No Idle Hands”, en film som symboliskt visar stickningens historia.

Stillbild ur filmen No Idle Hands, av Sabrina Gschwandtner. (Foto Sabrina Gschwandtner)
Stillbild ur filmen No Idle Hands, av Sabrina Gschwandtner. (Foto Sabrina Gschwandtner)

Förra året gav hon också ut boken Knit Knit: Profiles and Project’s from Knitting’s New Wave, som verkligen är en rolig läsupplevelse. Eldsjälar som passionerat brinner för att göra stickningen till en röst i det offentliga samtalet får väl sägas vara den röda tråden…rekommenderas! Utställningen Motion Blur, som visar sju samtida amerikanska konsthantverkare pågår till 10 maj.

Motion Blur (Foto Gustavsbergs Konsthall)
Beverly Semmes och Ian Hundleys verk som ingår i utställningen Motion Blur på Gustavsbergs Konsthall. (Foto Gustavsbergs Konsthall)
Motion Blur
Carly's Sweater av Jim Drain, ingår i Motion Blur. (Foto Christan Saltas)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *