Kurbitz – en Dalahäst i tiden?

Grannas Olssons nya serie hästar Kurbitz. (Foto www.grannas.se)
Grannas Olssons nya serie hästar Kurbitz. (Foto www.grannas.com)

En härlig vårnyhet hittade jag hos Grannas Olsson i Nusnäs,  stället där man ofta hittar förvånande, spännande och mycket bra grejor. Dalahästarna och de klassiska träskorna ter sig oändliga i sin variationsrikedom. Men nu låter företaget Grannas också visa att de minsann inte sitter fast i traditionerna – i sin lansering av kusarna Kurbitz är det fjärde generationen i familjeföretaget som nu får fria händer. Jag vet inte hur gamla fjärde generationens Johanna och Jenny är, men visst känns väl de nya dalahästarna moderna och samtida, ja till och med ungdomliga?

Jag tycker om att man tänker nytt på gammalt och säger verkligen Go Grannas åt denna satsning. Hästarna finns i två färgställningar, och gemensamt för serien är att de bara är dekorerade på en sida – tydligen är det många som önskat sig en ren häst, så detta blir som två hästar i en. Fortfarande handgjorda, fortfarande handmålade. 469 kronor kostar en Kurbitzhäst, här finns de att köpa.

Kurbitzhästarna finns med vit och svart botten, med färgad eller silverfärgad dekor.  (Foto www.grannas.se)
Kurbitzhästarna finns med vit och svart botten, med färgad eller silverfärgad dekor. (Foto www.grannas.com)

Följ min blogg med bloglovin
Följ min blogg med bloglovin
Följ min blogg med bloglovin

9 comments

  1. Senast jag var i Dalarna fick jag med mig min dophäst från mina föräldrar. En blå dalahäst med mitt namn på framtill. Jag hade alldeles glömt att jag hade en och lite fundersam är jag över att mina syskon har röda hästar, men jag en blå!

    Jättefin blogg förresten! Det är ett nöje att kika in när det kommer nytt.

  2. Ja jag är verkligen positiv! Snyggt att den svarta är så lackig som den är, kanske den vita också är men det syns inte lika bra på bilden. Kul att de är nytänkande i fråga om de traditionella kusarna!
    /Lina

  3. Cynikern i mig undrar om inte idén med att lämna en sida omålad framförallt är en ekonomisk fråga. Tänk vad mycket enklare och billigare att bara måla en sida…

  4. Dalahästen har verkligen blivit hipp igen, även den klassiska tycker jag. Och dessa tillskott var vackra, nyskapande men ändå med det traditionella kvar. Om jag hinner lägger jag kanske ut en bild på min samling som just nu pryder köket, fram till för ett par månader sedan låg de nedpackade i kartonger…

  5. Nu MÅSTE jag bara säga att all cred för den har hästen måste gå till den underbara konstnären Britt-Marie Nilsson från Mora. Hon målar Kurbits inte bara för att bevara en tradition utan också för att utveckla den och föra den framåt. Förutom hennes vackra grafiska kurbitsar på dalahästar gör hon även underbara stentryck och mycket annat. Hon förtjanar ett inlägg om bara henne på den har bloggen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *