Ruralisering och revolt

Guerillaaktion
Den spanska konstnärsgruppen Luz interruptur förvandlade Madrids gator till ett vardagsrum, om än bara under ett par timmar. Foto Gustavo Sanabri. Bilden är lånad från www.plazamagazine.se.

Det pratas mycket om ”guerilla” dessa dagar – och då menar jag kanske mer i linje av trender  – rebell, revolt, uppror är alla ord som trendkänsliga använder har jag märkt. Gärna kopplat till gröna vågen. Ta saken i egna händer, se till att nåt händer – jag har varit inne på linjen förr.

Häromdagen höll jag nästan på att kliva snett av glädje när jag undvek hundbajs på gatan, nu med liten skylt ”ta upp efter dig!” i. Tyvärr hade jag ingen kamera att fånga den lilla installationen med, men är det inte fantastiskt? Tänk, någon har suttit hemma och tillverkat en liten flagga, textat sitt budskap och stoppat den i väskan, liksom som bra att ha när man går ut på stan och letar efter hundbajs. Stadsbilden är till för utsmyckning, verkar vara grundprincipen. Det offentliga rummet är till för alla som vill göra det finare. Ett oerhört fint exempel hittade jag också via Plaza Magazine, där Boris Vasic bloggar om en högst temporär guerillaaktion som den spanska gruppen Luzinterruptus genomförde i Madrid – 26 gatlyktor förvandlades till klassiska golvlampor med hjälp av rött papper och fransar. Bara efter ett par timmar var alla lampskärmar borta, skriver Boris Vasic. Men visst är det en fin idé?

Guerilla gardening är också något som det pratas om mer och mer, trångbodda människor i storstaden vill ha lite mer grönska kring sig och planterar därför lite som de vill. Plantera som i din trädgård, eller förläng ditt vardagsrum liksom. Intressant fenomen, och ofta blir det ju fint också. Formex magazine kallar trenden för ruralisering, och pratar bland annat om en revival för den gröna vågen; kolla in deras snygga bildcollage på temat.

Trenden med guerillastickning, eller gatustickning har ju blivit så rumsrent att det finns i SAOL numera, och här finns många riktigt fina exempel fortfarande – en ny bekantskap på området för mig är bloggen Yarnbombing, som bland annat visar den här fina utsmyckningen.

Håll utkik i ett gathörn nära dig, vad som helst verkar kunna hända!

3 comments

  1. Inför förförra valet här i Italien hade någon/några (??) mödat sig till att sätta små skyltar med Berlusconis foto på i hundbajshögar i Pisa. Jag hittade en (och fotade men hittar inte fotot just nu) men har vänner som hittade flera. Helt underbart! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *