Kurbits möter: Emy Little

Systrarna Kax, till vänster Åsa och till höger Karin.

En av de montrar jag var mest nyfiken på under Formex var Emy Littles, eftersom jag dels skrivit en del om dem tidigare, och dels haft rasande trevligt i min kontakt med de två systrana Kax, Karin och Åsa, som alltså ligger bakom de eminenta mjukisfolkdräkterna för bäbisar.

Montern gjorde mig såklart inte besviken, även här var det knalligt trendigt gult – och mycket fint. Åsa Kax berättade om de nya delarna i vårens kollektion – ett blommigt bedset, en unisexhuvtröja och byxor, en dreggellapp, en mobil för spjälsängen, och jag fick också (äntligen!) tumma lite på den fina klänningen, roshättan, knäbyxan och huvtröjan som lanserades i höstas.

Att det är ett familjeföretag ut i fingerspetsarna vittnade inte bara farmors trasmattor på golvet om, även mamma Lillemor Kax var med – dagen till ära i folkdräkt. Det är hon som tar de fina bilderna åt företaget, och också sköter packning och försäljning. Karin och Åsa driver Emy Little (Emy heter förresten deras mormor) på deltid, de utvecklar sin idé om att ta tillvara den gamla folkdräktstraditionen och ge den ett modernare användningsområde för de minsta.

Nytt för 2009 från Emy Little är bland annat en babymössa som syns på bilden, bäddset och rosenkläder från topp till tå. Från Emy Littles monter på Formexmässan.

Alla delar av kollektionen går att härleda till Leksandsdräkten – kurbitsbroderiet på huvan till tröjan är hämtat från Leksands mansdräkt och omgjort en smula för att passa in. Detsamma gäller för broderiet på klänningen, som är hämtat från kvinnodräktens liv.

Ny rosjacka från Emy Little, i unisexmodell.

Emy Littles blommiga tyg är inspirerat av Leksandsdräktens roshätta och sjal, med tillägg av blåklockan, som är Dalarnas landskapsblomma. (rosenmönstret i kläderna är formgivet tillsammans med designern Maria Dahlgren) Och så går det på, Emy Littles tänk och kollektion.

Att göra nytt av gammalt visar på ödmjukhet och respekt för traditionen menar Åsa Kax, som också berättade om vilken god respons de fått för sina kläder. Att intresset för dräkthistorien och traditionen är starkt just nu råder väl inget tvivel om.

1 comment

  1. Hej!
    Kul att se någon uppmärksamma de duktiga systrarna från Hedemora. Att mamma sen är en kanonfotograf gör ju inte saken sämre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *