Nu tändas tusen juleljus…

Vi börjar komma till den tidpunkt på året där ljus i alla dess former ter sig nödvändigt…ljus och stearin är alltså på tapeten, och det är kanske därför inte så konstigt att exempelvis miljöorganisationen Svanen skickar pressmeddelanden om att vi i Sverige använder 18 000 ton ljus per år. Och att:

Om alla svenska konsumenter väljer Svanenmärkta ljus skulle det minska våra koldioxidutsläpp lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från vägarna.

Herregud. 15 000 bilar. I nämnda pressmeddelande berättar man också att det hälsingska företaget Delsbo Candle är först ut med att få sina ljus Svanenmärkta. Det har hänt under året, gissningsvis är det nu när vi alla vill tända hur många ljus som helst hela tiden som det aktualiseras. Med rätta. Ganska dramatiska siffror, också för en ljus- och julnörd som mig.

Här hemma började vi fundera kring detta, och inför en stundande Ikeatripp förra veckan kollade vi upp deras sortiment av ljus. Och läste på lite vad det innebär att ha Svanenmärkta ljus. Vad vi lärde oss var att det är ljus som är gjorda av 100 procent stearin som är de miljövänliga-re, och därför dem man bör sikta in sig på. Värmeljus verkar vara ett problem, det är väl den lilla aliuminiumkoppen som ställer till det förstås. Och Ikeas vanliga värmeljus innehåller paraffin och vegetabiliskt vax. Men – hör och häpna, Ikeas absolut billigaste och bästa- storpacksstearinljus Jubla är vad vi förstår helt okej att köpa!

Halleluja. Jag har faktiskt mejlat Ikea och frågat varför de inte drar på det här mer – varför är inte Jubla med sina 100 procent stearin deras ekoreko-produkt nummer ett, speciellt nu i juletider? Jag har inte fått svar än, kanske är frågan inte så viktig. Om nu Delsbo Candle drar stort på sin Svanenmärkning och slår sig för bröstet med rätta om att vara först i världen med miljövänliga ljus undrar man ju vad det sitter i hos Ikea egentligen. Enligt Svanens hemsida är kriterierna för att få sina ljus Svanenmärkta att ”mer än 90 % av ljusets råvara är förnybar. Det avger också minimalt med miljö- och hälsoskadliga ämnen.” Anar man att det är en hel del pengar i det här med själva märkningen?

För övrigt säljer Claes Ohlson stearinljus som innehåller mer än 90 procent av förnyelsebar råvara. Deras värmeljus består av 100 procent stearin. Och så säljer de Delsboljus som enda alternativ till ljusstaksljus, det tycker jag hedrar dem.

9 comments

 1. Hm, ja det var ju tämligen intressant! Undrar varför Ikea inte har gått ut med det? Har de inte insett hur otroligt lönsamt det är med ekologi-märkta varor? Uppdatera när du fått svar! 😀

 2. Oj det här var intressant, det här var någonting jag inte hade en aning om. Och jag är imponerad av din forskning. Nu ska ta tänka till!

  Kram
  /Johanna

 3. Ja spännande eller hur? Kul att ni också tycker det,jag kan inte riktigt förstå vad det sitter i hos Ikea? Dumt av dem. Tydligen är det inte så himla högprioriterat att man frågar om det heller, jag återkommer om jag får svar, absolut!

 4. Jag tycker det känns skönt att det årliga paketet stearinljus jag just släpat hem från Ikea är (tycks vara?) eko-reko!
  Heja dig Frida, som snokar i detta!

 5. Skönt att veta eftersom jag just köpt clasohlsons värmeljus. Jag brukar faktiskt peta bort stearinet som blir kvar när värmeljuset brunnit ut och lägga aluminiumbehållaren i återvinningen. Det är faktiskt väldigt lätt gjort.
  Bra gjort med din research!

 6. Och något som gör att jag aldrig mera kommer köpa Ikeas värmeljus är att de lätt kan bli överhettade och börja brinna.
  Hela ljusmassan tändes på i en liten värmeljuslykta jag hade likaså hos ena mostern min.
  Så jag vill höja ett varningens finger för Ikeas värmeljus.

 7. Hej, för att få svanen krävs att det i dagsläget att råvaran inte kommer från palmolja, eftersom man inte kan vara säker på att inte regnskogsskövning ligger bakom. kolla gärna hos era butiker.

 8. Var kommer stearinet från i det animaliska fallet?
  Grisfett eller vad? Ngn som vet?
  Undrar också om alla veg. tänker på detta…
  En som också sparar/samlar in aliminium.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *