Och vinnaren är…Claydies

Danska inredningstidningen Bolig Magasinet har utsett vinnare i tävlingen Bolig Magasinet Design Award. Vinnarna i konsthantverksgenren gör att jag plötsligt minns vad som var riktigt bra på den annars ganska  slätstrukna utställningen Den Handfasta Rörelsen – formhantverk i dialog på Liljevalchs 2007. Det danska konsthantverksparet Claydies, Karen Kjældgård-Larsen och Tine Broksø stod ut och gjorde avtryck.

Då hette deras bidrag True feelings –  med förbundna ögon lät de fingrarna skapa, tanken var att komma bort ifrån smak och estetik för att bara forma utifrån känslan materialet gav i händerna.  ” På så sätt är formgivningen endast ett valfritt uttryck av våra fingrar och vårat känslomässiga intellekt” slår de fast på sin hemsida. Det var en fin upplevelse att gå i det blå rummet och se den varligt framtummade krumma och krokiga keramiken.

Vidare ser jag annat jag känner igen när jag bekantar mig med the Claydies. De skulpturala vaserna Grass slog knockout på estetkonsumenter när de lanserades 2004. Kanske har de exponerats lite mer flitigt de senaste åren, då snajdiga danska företaget Normann Copenhagen laserar och säljer dem. Grass är alla gjorda unikum och jag tycker fortfarande att de håller och sticker ut.

Det som är intressant med Claydies är att de dels gör enskilda formgivna föremål, dels jobbar konstbaserat, konceptuellt och projektinriktat med keramiken. Det är verkligen en fröjd att surfa runt på deras välgjorda hemsida, där det också går att få en fin inblick i den konstnärliga nerv som finns i allt de gör.

Också projektet Waterlily cup tycker jag har det där konceptuella lilla extra – flytande näckrosor som för ett ögonblick förvandlas till tekoppar…eller var det tvärtom?  Waterlily cup gjordes till utställningen Långtbortistan i Köpenhamn 2001.

Det är bara att gratulera till en av säkerligen många utmärkelser för dessa konsthantverkare. Jag är imponerad av mångfald och materialkännedom, estetik och framförallt humor och finess. Go Claydies!

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *