Möbelkonstnären Tayna Aguiñiga

Jag blev bekant med Tayna Aguiñiga på bloggen Design Sponge. Kolla in hennes snygga hemsida, och blir man inte helt häpen och förundrad? Vad?! Vad är det hon gör egentligen? Möbler? Va?

Det känns oerhört fritt och otvunget, samtidigt som hon som person verkar vara en konstnär/formgivare/konsthantverkare med social medvetenhet och stort patos. Som en möbelkonstnär kanske. Född 1978 , uppvuxen i Mexiko bor hon idag i Los Angeles; påverkad av ”the beauty in struggle and the celebration of culture” i sitt arbete, står att läsa på hennes hemsida. Hon skriver också att hon använder möbler som ett sätt att översätta känslor till tredimensionella objekt, och att hon vill berätta historier genom färg och material. Som en liten programförklaring.

Birch sled, möbel av Tayna Aguiñiga.Filtade stolar av Tayna Aguiñiga. Bilder från hennes hemsida www.aguinigadesign.com

Men det vackra och det skira, materialets egenskaper, är det nog för att vara konst eller konsthantverk? Eller är det ”bara” formgivning vi ser? Vi är lite väl låsta vid definitioner i Sverige – det råder ofta vattentäta skott mellan facken. Vad skulle hon själv kalla sig på svenska tro? Och vilka i Sverige har vi som skulle kunna göra något sådant här? Fiber Art Sweden (FAS) kanske? Eller Front?
Fast jag ändrar mig. Genast bara vid jämförelsen fastnar jag i språkliga svårigheter mellan konsthantverkskollektivet/konstnärerna och formgivarna. Det är svårt det här med definitioner. Kanske gör man bara bäst i att strunta i dem och titta lite till på Tanya Aguiñiga och andra spännande kreativa människor som jobbar med händerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *