Julklappstips: Tvåändsstickning

Hur är det med julstämningen därute? Börjar den kännas av? Här kommer det sista julklappstipset i min serie hårda klappar med hantverksböcker. Jag inser att postgången tar sin tid och därmed behövs veckans dagar för att få till paketen under granen. Det är synd, då jag ju också gärna hade hunnit med att tipsa om den här boken >>  Tryckta tyger för alla tillfällen, av Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark. En alldeles utmärkt julklappsbok också den vill jag lova!

Men som ju titeln berättar passar den till den textilhistoriskt intresserade ungefär närsom helst på året, så den återkommer jag till 2020. Dock – hett tips är vad den är! Mycket relevant, intressant och spännande. Köp den här! 

Så rasande stiliga vantar - eller hur? De är tvåändsstickade och ingår i häftet med samma namn, från Hemslöjdens förlag. Författare är Karin Kahnlund. (Foto Thomas Harrysson)
Så rasande stiliga vantar – eller hur? De är tvåändsstickade och ingår i häftet med samma namn, från Hemslöjdens förlag. Författare är Karin Kahnlund. (Foto Thomas Harrysson)

Detta julklappstips ska istället handla mer i detalj om det andra av Hemslöjdens förlags teknikhäften som kommit ut under hösten – Tvåändsstickning, av Karin Kahnlund. Nu vet jag att alla stickentusiaster förnöjt klappar i händerna därute – och det är helt rätt!

Karin Kahnlund är ju en riktig nestor för stickningen, mästerstickaren är inte bara expert på tvåändsstickning, hon är också en utmärkt pedagog inom sitt fält. Hon har undervisat kurser under lång tid och har också mästarbrev i stickning. Hon brinner också lite extra för denna gamla teknik som kommit lite i skymundan av entrådsstickningen. Mer info om boken finns här! >>

Här gör hon just det – lär dig allt du behöver veta om denna märkliga och magiska stickteknik:

När du stickar tvåändsstickning stickar du med två trådar. Trådarna hålls i höger hand och varannan maska stickas med den ena tråden och varannan stickas med den andra, samtidigt som trådarna snos om varandra. Resultatet blir en tät, varm och slitstark yta som på rätsidan ser ut som vanlig slätstickning men på avigsidan får en randig, räfflad yta.

15-talet vantar finns beskrivna i detta teknikhäfte, och bakom kunskapen står mästerstickaren Karin Kahnlund. (Foto Thomas Harrysson)
15-talet vantar finns beskrivna i detta teknikhäfte, och bakom kunskapen står mästerstickaren Karin Kahnlund. (Foto Thomas Harrysson)

Jag lär mig dessutom att begreppet tvåändsstickning började användas först på 1980-talet, även om tekniken ju funnits långt tidigare. Den har använts främst på grund av sin extra värmande och slitstarka finesser, något som fanns stort behov av förstås.  Precis som grunden i Hemslöjdens teknikhäften finns här en genomgång av det material och de redskap du behöver – garn och nysta exempelvis.

Tekniken illustreras genomgående av vanten och här finns därmed ett antal olika vantar. Tvåändsstickningen får i sig själv ett grafiskt ytsnitt, vilket ger att slutresultatet får intressanta grafiska mönster – detta märks här, då alla vantar är vackert matchande varandra i sina strikta former.

Tekniken tvåändsstickning har funnits länge, men själva ordet har vi inte använt förrän på 1980-talet och framåt. (Foto Thomas Harrysson)
Tekniken tvåändsstickning har funnits länge, men själva ordet har vi inte använt förrän på 1980-talet och framåt. (Foto Thomas Harrysson)

Teknikhäftet är generöst bildsatt och de 15 vantar som finns beskrivna här är varierade i fyra olika storlekar, så här finns en bred grund att ta sig an. Tvåändsstickning är ju en rätt komplicerad teknik, vilket gör det avsnitt med teknikgenomgång extra värdefullt, i steg för steg visas uppläggning, hur du stickar räta och aviga maskor och hur du får till olika mönster.

Häftet Tvåändsstickning passar förstås den ihärdiga stickaren, den som vill utmana sig själv att växla upp – eller den som rent av bara är nyfiken på att lära sig en ny teknik. Resultatet är så himla snyggt att den hugade som går igång på det grafiska utseendet säkerligen också blir glad för ett sådant här paket. Köp här!

***

I det här inlägget finns det en länk till Bokus som rekommenderat inköpsställe av boken. Detta ingår i ett samarbete med Kurbits och det möjliggör att jag kan skriva fördjupade texter om nyutgivna böcker inom slöjd- och hantverksområdet. Innehållet är inte på något vis styrt av annat än mina tankar och åsikter om böckerna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *