Ny broderibok: Brodera fritt på ylle

Här är en riktigt efterlängtad bok! Jag har sett fram emot den produktiva och mycket kreativa brodösen Karin Derlands bok, hon har arbetat med den för Hemslöjdens förlag under en tid – och nu är den ute! Brodera fritt på ylle heter den och den beskrivs som en helt ny broderibok.

Verket Pulpa, ur boken Brodera fritt på ylle av Karin Derland, från Hemslöjdens förlag. (Foto Jenny Unnegård)
Verket Pulpa, ur boken Brodera fritt på ylle av Karin Derland, från Hemslöjdens förlag. (Foto Jenny Unnegård)

Det betyder att Karin här inte ger exakta beskrivningar på exakt hur du ska göra, utan istället vill berätta om sin egen skapandeprocess och på så vis nå ut med inspiration till brodöser där ute.

Verket Drottningen, Karin Derland. (Foto Jenny Unnegård)
Verket Drottningen, Karin Derland. (Foto Jenny Unnegård)

Det är ett roligt och bra grepp, det är också något som fungerar så bra i just detta fallet, där Karins explosiva sätt att själv ta sig an de tomma ytorna är inspirerande att titta på och inte minst lära sig av. Hon har ett förflutet som layoutare och redigerare inom tidningsvärlden, vilket märks tydligt, hon har ett sätt att ta sig an ytorna som påminner om bygge av enheter fast istället för grafisk form bygger hon delar i stygn.

Karin Derlands bok består av tre olika delar; Innan du sätter igång, Se och lär och Brodera efter beskrivning. Del två, Se och lär är den absolut största delen i boken och också den jag tycker allra mest om. Inte bara för att det är så sjukt mycket vackert som det går att se och lära sig av i Karins broderier, utan också för att det är ett grepp som vi inte ser särskilt ofta i genren, jag håller med förlaget där.

Här tipsar Karin Derland om olika sätt att tänka kring applikationer, hon berättar också om hur hon arbetar med dem. Ur boken Brodera fritt på ylle. (Foto uppslag ur boken, Kurbits)
Här tipsar Karin Derland om olika sätt att tänka kring applikationer, hon berättar också om hur hon arbetar med dem. Ur boken Brodera fritt på ylle. (Foto uppslag ur boken, Kurbits)

Här är alltså inte grejen att vi ska göra exakt som Karin gör – utan snarare låta oss just inspireras av hur hon gör det. Ibland vill vi inte helt våga tro på att vi faktiskt kan vara kreativa därhemma utan att ha någon att hålla i handen, och det tar Karin Derland udden av på ett smart sätt. Hon säger istället att vi kan göra på vårt sätt och det blir minst lika bra. Nej kanske kan vi inte räkna med att det blir exakt lika som när hon gör det, och det är inte heller så viktigt menar hon.

Alla broderar utifrån olika förutsättningar och utifrån olika mängd erfarenhet och övning, här handlar det snarare om att lockas till att våga prova komponera egna mönster, att leka fritt med applikationer, stygn, pärlor och band. Släpp loss broderikreatören i dig och våga just det – kreera ditt eget broderi!

Handfasta tips varvas med inspiration - här visar Karin Derland vilka stygn och vilket garn som använts var för att uppnå just effekter som dessa. (Foto Kurbits)
Handfasta tips varvas med inspiration – här visar Karin Derland vilka stygn och vilket garn som använts var för att uppnå just effekter som dessa. (Foto Kurbits)

Det är dessutom rolig läsning eftersom vi i Brodera fritt på ylle får komma in bakom kulisserna – med hjälp av pilar och förklaringar berättar hon hur hon själv tänker och gör när hon lägger upp sina alster, hur hon resonerar när hon komponerar med färg, mönster och material. Samt bra och vettiga genomgångar av just favoritgarner, band och…pärlor. Det är ju bara att älska ett uppslag som ser ut så här, eller vad sägs?!

Och ja, här blir det väldigt konkret för dig som vill veta exakt hur ett indiskt shishastygn ser ut och i vilka garnsorter hon gör sina dubbelsidiga plattstygn eller sina trädda kedjestygn. Hon går igenom befintliga arbeten och lyfter därmed de separata stygnen till konkret kunskap.

Verket heter Kurbits. På grund av Karin Derlands maxade stil och egna kreativa sätt att brodera flödar boken också av så mycket bildlig inspiration i hennes tidigare gjorda verk. Väldigt stiligt fångat av fotograf Jenny Unnegård.
Verket heter Kurbits. På grund av Karin Derlands maxade stil och egna kreativa sätt att brodera flödar boken också av så mycket bildlig inspiration i hennes tidigare gjorda verk. Väldigt stiligt fångat av fotograf Jenny Unnegård.

Vilka stygn passar bra ihop? Vilka färgval bör jag göra? Och hur var det nu med nyans och färg? Bokens första del, Innan du sätter igång är också generöst konstruerad med smarta råd utifrån estetik, praktiskt broderi och sätt att locka hjärnan att börja tänka fritt. Något som kan vara bra att känna till för den som kanske hellre letar efter ett gäng beskrivningar på färdiga produkter – nej, här får du alltså inte dem, men det blir enligt Karins manér och upplägg väldigt konkret ändå (även om det ju ändå finns ett antal beskrivningar på mindre objekt i bokens sista del ska jag tillägga).

Istället, eller främst skulle jag vilja säga, håller alltså Karin oss i handen kring de konkreta tipsen boken igenom. Vilken teknik du effektivast använder för att föra över ett mönster, hur du kan tänka kring komposition vad gäller just placering av motivet, anpassa former till varandra och hur ditt motiv och dina former kan få olika resultat beroende på hur du startar.

Jag, som är en sån som nypt i Karins materialsatser otaliga gånger när jag befinner mig på Svensk Hemslöjd, börjar nu när jag läser i Karin Derlands bok istället leka med tanken på att våga mig ut på okänt broderivatten med Karins ord i ryggen.

Spader grön - arbetet som inte bara är rasande vackert, i boken Brodera fritt på ylle fungerar det också som exempel när författaren Karin Derland förklarar hur hon arbetar. (Foto Jenny Unnegård)
Spader grön – arbetet som inte bara är rasande vackert, i boken Brodera fritt på ylle fungerar det också som exempel när författaren Karin Derland förklarar hur hon arbetar. (Foto Jenny Unnegård)

Och det är så roligt och spännande att en bok kan åstadkomma ett sådant sug tycker jag, eloge till brodösen, tillika författaren förstås! Jag känner mig steget närmre att våga släppa loss och kasta mig ut i stygnens magiska värld, det gick raskt tack vare läsningen av Brodera fritt på ylle – prova du med!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *