Finarte: finska mattor gjorda av spill

Jag såg finska företaget Finarte på möbelmässan förra veckan, och fick också dessa fina bilder i mejl häromdagen, roligt att se! Finarte är ett handvävt matt- och textilföretag och har funnits sedan 1985, grundat av Eija Rasinmäki och Erkki Immonen, med grundtanken att ta fram hållbara mattor med traditionell vävteknik, i kombination med modern finsk design, enligt företaget själva.

Handvävda mattor från finska Fin Arte, gjorda av återbrukat material och med global hantverkstradition. (Foto Finarte)
Handvävda mattor från finska Finarte, gjorda av återbrukat material och med global hantverkstradition. (Foto Finarte)

Finarte är ett familjeföretag där grundarnas dotter, Larissa Immonen nu driver det vidare med en rad designers knutna till företaget. Tidigare producerades mattorna i Portugal, numera i Indien, och det finns en fint redovisad kedja av inte bara ekologisk hållbarhet, utan också en social dito i produktionsvillkoren, läs mer här.

Mattor från finska Fin Arte. (Foto Fin Arte)
Mattor från finska Fin Arte. (Foto Finarte)

Finartes mattor tillverkas av återvunnet material, av spill och restprodukter. Bland annat används spill från indisk tillverkning av saris, vilket repas upp och används som garn igen på ett omsorgsfullt sätt, iallafall ärligt berättat. Dessutom blir det ett väldigt fint resultat, eller hur?

Finska Fin Arte med fina produkter. (Foto Fin Arte)
Finska Finarte med fina produkter. (Foto Fin Arte)
Matta, Fin Arte. (Fin Arte)
Matta, Finarte. (Foto Finarte)
Matta från Fin Arte. (Fin Arte)
Matta från Finarte. (Foto Finarte)

0 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *