Skapa gerillaväv på Stortorget i Lund!

I helgen startar den första av två workshops för att täcka in Stortorget i Lund med textil. Hela torget ska vävas in – och du kan vara med! Gerillavävsprojektet är initierat av Marie Ledendal, hon är textildesigner och doktor i textildesign med inriktning på smarta textilier. Hon  arbetar som hon beskriver det, i projekt i gränslandet mellan textildesign, forskning och textil konst.

Väv in Stortorget är ett projekt i två delar; Marie Ledendal klär själv in, eller lägger till ”textila strukturer” på offentliga objekt på torget – pelare, träd, fontänen. Och genom två workshops med hjälp av textildesignern Elisabet Frick bjuds allmänheten in för att skapa ytterligare gerillaväv.

Nu på lördag intar projektet "Väv in Stortorget i Lund" torget med en massa material och vävar för att klä in och göra platsen färgglad. (Foto Marie Ledendal)
Nu på lördag intar projektet ”Väv in Stortorget i Lund” torget med en massa material och vävar för att klä in och göra platsen färgglad. (Foto Marie Ledendal)

Vad är en textil och vilka materila är textila, undrar Marie Ledendal i projektet – gerillaväven kommer att bestå av material som tågvirke till båtar, färgade sopsäckar och skyddsnät för djur och vilt, spännande material att väva i, eller hur? Du behöver inga förkunskaper för att vara med, dyk upp nu på lördag, eller nästa omgång, lördag 4 februari.

Mer information om projektet finns i facebookeventet här. Projektet sker genom samarbete mellan Lunds kommun och VinterLund och pågår en månad från och med lördag, läs mer här. 

Så här beskriver Marie Ledendal sitt arbete;

Jag hoppas kunna sprida lite färgglädje åt Stortorgsbesökare genom att skapa gerillaslöjd, samt att få hjälp av alla som vill göra verket större. Konstverket kommer att sitta upp under en månad (14/1-14/2) och jag kommer att klä in delar av Stortorget, såsom stolpar, fontänen, träd och scenen på Stadshallen. För mig är garngraffiti och textil gerillaslöjd ett sätt att göra tillägg i det offentliga rummet, genom att använda olika textila material och textila tekniker. Syftet med textilerna kan till exempel vara att ge färg och form åt stadsmiljön, samt att uttrycka en åsikt eller ett budskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *