Du är så bra! Gör en bekräftelsetagg

Smörknivsupproret och debatten om skolslöjden rullar vidare, det är intressant, lovande och sammansvetsande för slöjden och alla vi som engageras i dess områden tycker jag. Att vara engagerad och att slöjda är något som inte minst alla bidragare till smörknivsupproret vittnar om går utmärkt.

Och det är också vad många inom just den handgjorda aktivismen ägnar sig åt, craftivismens kärna är just att vilja bidra med uttryck, information, förändring och åsiktsyttring. Samtidigt som det också i många fall gör gott i form av sammansvetsning och gemenskap.

Var med i projektet You are so very beautiful - gör en bekräftelsetagg tillsammans med craftivismens grundare, Betsy Greer. (Foto Betsy Greer)
Var med i projektet You are so very beautiful – gör en bekräftelsetagg tillsammans med craftivismens grundare, Betsy Greer. (Foto Betsy Greer)

Craftivismen (craft + activism = craftivism) grundades 2003 av amerikanska Betsy Greer, och nu just arbetar hon med ett vänligt och bekräftande projekt i craftivismens anda, där hon menar att det bör finnas utrymme för oss att se varandra och bekräfta varandra i högre utsträckning. Det ter sig enkelt, som en liten detalj, men tänker man en stund på det känns det relevant precis i just sin egen rätt.

Hennes projekt heter You are so very beautiful och det går ut på att vi gör bekräftelsetaggar till varandra och placerar dem ute i offentlig miljö. För en vänligare vardag, för en mer inkluderande vardag. För större gemenskap. Visst, vi kan se triljoner viktigare saker att meddela varandra, men varför inte säga både och? Så här skriver bland annat Betsy i instruktionerna till sina bekräftelsetaggar:
It’s time to remind both ourselves and others of just how wonderful we are just as we are. It’s time to let our acts of stitching go by leaving them in places for someone to find, someone who needs to hear those words just as you do, if not more. As craftivism is about healing ourselves as we make, and then healing the world with our products, let’s get to it!
Kom igen, du är bra! Du är vacker, du är stark, du är du! Och just nu vill Betsy gärna ha din hjälp.
Taggarna sätts ut i det offentliga rummet, första omgången sker 7 februari i Baltimore, London och Vancouver - var med du med! #yasvb (Foto Betsy Greer)
Taggarna sätts ut i det offentliga rummet, första omgången sker 7 februari i Baltimore, London och Vancouver – var med du med! #yasvb (Foto Betsy Greer)

Brodera bekräftelsetaggar på engelska och låt dem börja med ”You are” och fyll på med valfri bekräftelse. Taggen ska inte vara större än din handflata, den ska vara lätt att hantera, ge bort, sätta ut. Vill du vara med i Betsys första omgång, där taggarna sätts ut i en gemensam aktion i Baltimore, London och Vancouver är det lite bråttom, då måste din tagg vara framme 5 februari. Läs mer om alla praktiska detaljer här. 

Vill du göra en gemensam insamling där du bor? Det går utmärkt hälsar Betsy, kontakta henne och prata vidare om eventuell samordning.
Och kom ihåg:
Du är så väldigt skärpt! Jomenvisst! Var med i Betsy Greers bekräftelsetaggning, gör dina medmänniskor glada! (Foto Betsy Greer)
Du är så väldigt skärpt! Jomenvisst! Var med i Betsy Greers bekräftelsetaggning, gör dina medmänniskor glada! (Foto Betsy Greer)

 

1 comment

  1. Åh så BRA initiativ och roligt, interaktivt tips! Det tackar jag för och hoppas själv hinna brodera en, eller ett par glada tillrop!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *