Röntgenbroderi från Matthew Cox

Ibland tänker jag lite extra på hur fantastiskt internet är. Som liksom serverar ändlös inspiration, som visar människors fantastiska kreativitet och som förstås oerhört generöst delar med sig. Idag ordar jag ingenting om internets baksidor, jag tänker istället visa er mitt senaste fynd, brodösen Matthew Cox.

Lotus with butterfly, av Matthew Cox. Broderi på röntgenplåt. (Foto Matthew Cox)
Lotus with butterfly, av Matthew Cox. Broderi på röntgenplåt. (Foto Matthew Cox)

Hans verk presenterar han på sin sajt, och de mest fantastiska bilderna i mitt tycke har han gjort för ett par år sedan. Jag vill bara visa upp hans ömsinta sätt att se på kroppen och människan, vilket kan tyckas skumt eftersom han i denna serie broderar på – röntgenplåtar. Visst. Han tar sig tiden att fylla ut dessa kalla kliniska  plåtar, som ju inte på något vis finns till för att visa något skönt eller vackert, snarare är ju deras uppgift viktig och nödvändig i ett helt annat sammanhang.

Knee and daisies av Matthew Cox. Broderi på röntgenplåt. (Foto Matthew Cox)
Knee and daisies av Matthew Cox. Broderi på röntgenplåt. (Foto Matthew Cox)

Men taget ur sitt medicinska sammanhang (jag vet inte hur han får tag i plåtarna, vet inte ens om det så att säga får göras) tycker jag att hans bilder blir just sköna och vackra. Han fyller på så att de avfotade kropparna blir mer mänskliga, får en inramning och en förpackning som känns värdig på något vis. Jag kanske övertolkar det hela – vad tycker du? Är det överdrivet, otäckt eller dramatiskt, eller håller du med om det vackra?

Se mer av Matthew Cox verk på hans sajt.

Necklace with bouquet, Matthew Cox. (Foto Matthew Cox)
Necklace with bouquet, Matthew Cox. (Foto Matthew Cox)
Pigtails, broderi av Matthew Cox. (Foto Matthew Cox)
Pigtails, broderi av Matthew Cox. (Foto Matthew Cox)
Banana. Broderi av Matthew Cox. (Foto Matthew Cox)
Banana. Broderi av Matthew Cox. (Foto Matthew Cox)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *