Livstycket i nytt samarbete med Sweef

Jag träffade Livstycket på Formexmässan för ett par veckor sedan, de var gästutställare där. Det var ett tag sedan jag kom i kontakt med dem så det var verkligen roligt att få en uppdatering. Och igår kom det ett pressmeddelande om att de och möbelföretaget Sweef hittat ett samarbete där Sweefs möbler kommer att kläs i ett par olika av Livstyckets textilier. Först ut är mönstret Hallwylska från Livstycket.

Mönstret Hallwylska är ett samarbete mellan museet och Livstycket, där de deltagande kvinnorna fick stydera Wilhelmina von Hallwyl och hennes samlingar, de samt den tid hon levde i kvinnohistorien. Här sitter mönstret på Sweefs howardsoffa Lejonet, fler av Sweefs möbler kommer alltså att kläs in. (Foto Sweef)
Mönstret Hallwylska är ett samarbete mellan museet och Livstycket, där de deltagande kvinnorna fick stydera Wilhelmina von Hallwyl och hennes samlingar, de samt den tid hon levde i kvinnohistorien. Här sitter mönstret på Sweefs howardsoffa Lejonet, fler av Sweefs möbler kommer alltså att kläs in. (Foto Sweef)

Mönstret ”Hallwylska” som fått pryda Sweefs soffa togs fram under ett samarbete mellan Livstycket och Hallwylska museet. Livstyckets deltagare studerade Wilhelmina von Hallwyl och hennes samlingar, samtidigt som de fördjupade sig i kvinnohistoria och de villkor som är gemensamma för kvinnor världen över. Studien resulterade i ett vackert mönster med Hallwylska Palatset som motiv. Inom kort kommer alltså Livstyckets mönster att finnas på flertalet av Sweefs möbler, ett riktigt fint och bra samarbete tycker jag.

Livstycket då, jo det är en förening, verkstad, samlingsplats och knytpunkt i Tensta i Stockholm. De beskriver sig själva som ett modernt kunskaps- och designcenter, där huvudsyftet med verksamheten är att ge kvinnor som invandrat till Sverige en möjlighet att lära sig svenska och svensk kultur. Metoderna som används går ofta genom händerna, genom kreativt skapande föds kontakt med språket, och ibland är kreativiteten en bra ventil när orden inte räcker till.

Livstycket som vanligtvis finns i Tensta utanför Stockholm, återfanns här också på Formex för ett par veckor sedan.  (Foto Kurbits)
Livstycket som vanligtvis finns i Tensta i  Stockholm, återfanns här också på Formex för ett par veckor sedan. (Foto Kurbits)

På mässan fanns de på plats för att berätta om hur den konstnärliga verksamheten, att sy, brodera och trycka textiltryck kombineras med undervisning i svenska och samhällskunskap. Dessutom fanns deras många spännande mönster i montern. Deltagarna ritar, tecknar och berättar med bilder och det är sedan Livstyckets professionella formgivare som sätter ihop själva mönstret.

En av Livstyckets textiltrycksramar, där deras mönster skymtar. Ofta återfinns Tensta i deras mönster. (Foto Sweef)
En av Livstyckets textiltrycksramar, där deras mönster skymtar. Ofta återfinns Tensta i deras mönster. (Foto Sweef)

Textilerna på metervara samt formgivna produkter finns att köpa i Livstyckets butik i Tensta, överskottet går till att driva verksamheten.  Ett av deras starkaste mönster tycker jag är Stockholm by Livstycket, där deltagarna med skisser fick tolka och ge sig i kast med Stockholms innerstad, områden de vanligtvis inte besöker eller kanske ens känner sig hemma i, för att på så vis göra Stockholm mer till sitt.

Stockholmsmönstret från Livstycket var ett sätt att få de deltagande kvinnorna att lära känna Stockholm och göra staden till sin. (Foto Kurbits)
Stockholmsmönstret från Livstycket var ett sätt att få de deltagande kvinnorna att lära känna Stockholm och göra staden till sin. (Foto Kurbits)

 

 

 

 

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *