Lappat och lagat med japanska stygn

"Täcke som kvinnor använde när de födde barn. Täcket är nött, lappat och lagat med massor av gamla tyger som har tillhört redan bortgångna släktingar. Insvept i deras tygbitar ska det nyföddabarnet få långt liv, hälsa och lycka", berättar Ulrika Bos Kerttu som ligger bakom utställningen Sashiko på Murberget i Härnösand. (Foto Björn Grankvist)
”Täcke som kvinnor använde när de födde barn. Täcket är nött, lappat och lagat med massor av gamla tyger som har tillhört redan bortgångna släktingar. Insvept i deras tygbitar ska det nyföddabarnet få långt liv, hälsa och lycka”, berättar Ulrika Bos Kerttu som ligger bakom utställningen Sashiko på Murberget i Härnösand. (Foto Björn Grankvist)

Sashiko är en vacker japansk textil broderiteknik som betyder många små stygn genom två eller flera lager tyg. Tekniken härstammar från norra Japan och är över tusen år gammal, den används för att lappa och laga och är något som traditionellt fungerat för att förstärka material som till vardags slits.

Ni som har vägarna förbi Härnösand och Murberget  har möjlighet att se denna spännande japanska teknik i utställningen Sashiko – japanska stygn. I utställningen visas 13 antika kimonor, täcken och förkläden tillsammans med nytillverkade klänningar, långbyxor och väskor.

Kimono använd av en brandman. Ingår i utställningen Sashiko - japanska stygn på Murberget i Härnösand just nu. (Foto Björn Grankvist)
Kimono använd av en brandman. Ingår i utställningen Sashiko – japanska stygn på Murberget i Härnösand just nu. (Foto Björn Grankvist)

Utställningen är producerad på plats av hemslöjdskonsulent Ulrika Bos Kerttu. Hon berättar att hon 2005  läste en artikel om japanska Hisako Hagiwara och blev intresserad av utövaren och tekniken efter det.  Ulrika Bos Kerttu fick genom kontakter tillgång till samlingarna i Japan och kunde för ett år sedan åka till Aomori City i norra Japan och besöka de museer som lånat ut verk till den pågående utställningen.

Genom inlån från en privatsamling i Tokyo kan också verk av Hisako Hagiwara visas, för första gången  utanför Japan.

Hisako som är utbildad kalligrafimästare började brodera för att hon tycker att broderiet påminner om kalligrafi.  Hon broderar med tvåtrådar bomullsgarn på grovt bomullstyg som antingen är indigofärgat eller växtfärgat. Tyget som är 37 cm brett  köper hon. Hon formklipper inte tygerna utan använder sig av tygbredden till sina kjolar, kimonor och långbyxor. Hisakos mönster är inspirerade av afrikanska folkkonsten. Hon syr förstygn och mycket knutar, stora knutar, berättar Ulrika om de utställda verken.

Sashiko  - japanska stygn, Murberget. (Foto Björn Grankvist)
Sashiko – japanska stygn, Murberget. (Foto Björn Grankvist)

Utställningen Sashisko – japanska stygn finns att se fram till 12 januari. Mer information om utställningen finns här, se också den film som museet gjort med Hisako Hagiwara, som besökte Härnösand i och med öppningen av utställningen.

Se mer om sashiko här och här. På Murberget arrangeras också kurser i sashiko under utställningsperioden, om du är långt borta finns det en beskrivning på hur du kommer igång här.

Kimono från utställningen Sashiko - japanska stygn. (Foto Björn Grankvist)
Kimono från utställningen Sashiko – japanska stygn. (Foto Björn Grankvist)
Kimono med hampamönster i sashiko, visas just nu på Murberget i Härnösand. (Foto Björn Grankvist)
Kimono med hampamönster i sashiko, visas just nu på Murberget i Härnösand. (Foto Björn Grankvist)

 

 

 

 

 

2 comments

  1. Åh, så vackert! Bara det inte var så långt till Härnösand från Göteborg!

    Jag måste också säga att jag tycker så mycket om din sida. Det är en glädje varje gång du uppdaterar den!
    Jag önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt År!

  2. Gillar verkligen tanken med lapptäcket ovan. Att familjehistorien liksom finns insydd i den och kommer överföras på barnet som sveps i den. Tycker också att det är synd att utställningen är i andra änden av Sverige!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *