Traditionell folklore med twist

Jag fick ett mejl från Ina som driver brittiska sajten och shopen Folklorique, det var en rolig kontakt. Hon berättade om sitt allt mer ökande intresse för folkkonst och traditionellt hantverk, vilket nu under våren fick henne att starta upp Folklorique, där hon vill samla nya produkter tillverkade enligt gamla traditioner men med rättvisekrav och ekologi i åtanke.

Den här smått klassiska väskan finns att köpa hos Folklorique, från ungerska The Beta Folk. Kolla in den i rött i butiken! Fantastiskt fin nyhet. (Foto Folklorique)
Den här smått klassiska väskan finns att köpa hos Folklorique, från ungerska The Beta Folk. Kolla in den i rött i butiken! Fantastiskt fin nyhet. (Foto Folklorique)

”Jag blev trött på mode och att köpa meningslösa saker. Jag vill ta mitt ansvar och bidra till bättre förhållanden i produktion och småskalighet, samtidigt som jag är mån om att bevara traditionella uttryck fast på nya sätt. Behovet av att känna att det man gör är meningsfullt kommer kanske med åldern, för mig känns det viktigt också att kunna skicka något vidare i arv till mina barn. Men folkkonstens tradition, mönster och nya produkter lockar mig också med alla färger och dess fantastiska hantverksskicklighet och bevarande från generation till generation” skriver hon i ett mejl till mig.

Det känns välbekant tycker jag. Med Folklorique vill hon alltså visa på sin passion för gamla mönster och motiv mixat med ny formgivning.  Sajten drog igång i juni och växer allteftersom. Här är ett par av butikens smakprov. Kolla också in Inas ambitiösa blogg, där hon skriver om folkloreinspiration och visar upp en rad produkter från sin och andras butiker på temat.

Traditionella folkdräktsdelar och som här inspirerade broderade blusar finns också i Folkloriques stall. (Foto Folklorique)
Traditionella folkdräktsdelar och som här inspirerade broderade blusar finns också i Folkloriques stall. (Foto Folklorique)
Sjal i silke med traditionellt mönster. (Foto Folklorique)
Sjal i silke med traditionellt mönster. (Foto Folklorique)
Avslutningsvis, det oerhört fina handmålade porslinet, inspirerat av folkkonsten. (Foto Folklorique)
Avslutningsvis, det oerhört fina handmålade porslinet, inspirerat av folkkonsten. (Foto Folklorique)

 

1 comment

  1. Vad mycket fint du hittar. Själv målar jag tavlor och blir nog inspirerad att måla nånting folkloristiskt nu (svårt ord att skriva).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *