Papper med många liv

Cecilia Levys verk är fascinerande. Materialet är på något vis så stillsamt, odramatiskt och enkelt och så blir slutresultatet något så vackert, poetiskt och mångbottnat. Hon använder sig av riktigt gamla böcker och river bitar, formar och bygger upp nya motiv.

Rivandet blir framförallt tydligt i ett av hennes nyare verk, Hobo, Homeward Bound, där hon byggt upp ett par stövlar i papper. Hon tävlar just nu i den här intressanta tävlingen, kolla in!  På sajten finns också en fin liten film som beskriver hennes arbetssätt tydligt. Det är verkligen enträget pilligt jobb med de enklaste av material – papper och lim – som blir så oerhört vackert!

Cecilia Levys stövlar i papper är inspirerade av hemlösas sätt att använda papper för att hålla värmen. (Foto Cecilia Levy)
Cecilia Levys stövlar i papper är inspirerade av hemlösas sätt att använda papper för att hålla värmen. (Foto Cecilia Levy)

Jag såg dessa stövlar men också dessa ägg och tistlar häromdagen, och var tvungen att fråga henne mer. Galet vackert! Just tistlarna, som ju i sig är en så bespottad växt i naturen blir så vacker i sin form i något nedbrytbart som papper. Fint kretslopp. Cecilia Levy berättar för mig att tistlarna kom till för henne som en del av ett utsmyckningsuppdrag till nya Gottsundabiblioteket i Uppsala. Hon skriver så här:

”Jag fick välja två avdelningar i biblioteket som jag ville jobba utifrån. Det blev barnavdelningen och matematikavdelningen. Tistlarna gjordes till den senare. Jag är själv urusel på matte men har alltid fascinerats av hur naturen är uppbyggd kring matematiska formler och geometriska mönster ända ner i minsta beståndsdel”.

Tistel av Cecilia Levy. (Foto Cecilia Levy)
Tistel av Cecilia Levy. (Foto Cecilia Levy)
Ägg i papper av Cecilia Levy. (Foto Cecilia Levy)
Ägg i papper av Cecilia Levy. (Foto Cecilia Levy)

Hon har sedan dess fortsatt att göra tistlar, nu senast till en gruppuställning i London på Flow Gallery.  Äggen kom till inför en utställning i Uppsala förra året, där temat var näbbar och klor.

Jag har skrivit tidigare om Cecilias verk, bland annat om hennes fantastiska koppar. Det är lustigt, de känns väldigt annorlunda – släta och mycket ordningssamma-  i jämförelse med tistlarna och äggen, eller hur? Fastän samma material, så olika uttryck.

Stövlarna i papper. (Foto Cecilia Levy)
Stövlarna i papper. (Foto Cecilia Levy)

 

Vackra ägg av Cecilia Levy. (Foto Cecilia Levy)
Vackra ägg av Cecilia Levy. (Foto Cecilia Levy)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *