Miljövänliga och rättvisa Mekong Hanger

Jag träffade Therése Broberg och  Susanne von Ajkay, Tb&Ajkay, på Formex häromdagen, och de berättade för mig om Mekong Hanger. Den här klädställningen har skymtats i diverse inredningstidningar under våren. Det var roligt att se den live och få höra mer om historien bakom.

Klädställningen – som är en kombination av klädhästen och stegen – finns i träslagen eukalyptus eller teak och är mycket riktigt gjorda någon annanstans än i Sverige.

Mekong Hanger, från Tb&Ajkay, finns i odlad teak eller eukalyptus och är tillverkad under ordnade former i en träfabrik i Laos. (Foto Tb&Ajkay)
Mekong Hanger, från Tb&Ajkay, finns i odlad teak eller eukalyptus och är tillverkad under ordnade former i en träfabrik i Laos. (Foto Tb&Ajkay)

Mekong Hanger är tillkommen i Laos, där den produceras på en träfabrik – den enda i Laos – som arbetar enbart med odlat trä från miljövänligt skötta plantage. Jag fick berättat för mig att den packas i platta paket, endast är gjord i trä – hopfästad med träpluggar – och att inga blekningsmedel eller lacker använts. Allt för att underlätta återvinningen.

Fantastiskt! Dessutom är det en mycket vacker möblel tycker jag. Den oljiga eukalyptusytan ger en svag doft av – ja, eukalyptus såklart. Spännande. Jag lyckades inte fota vare sig Therése Broberg och  Susanne von Ajkay, eller själva klädställningen på något bra vis, så här har jag istället lånat bilder från deras sajt.

Klädställningen Mekong Hanger i obehandlad eukalyptus. (Foto Tb&Ajkay)
Klädställningen Mekong Hanger i obehandlad eukalyptus. (Foto Tb&Ajkay)

Kolla in också andra intressanta grejor som den här duon gör. Mycket roligt att se att det är möjligt att hitta andra vinklar på produktion och inspiration – samt att formgivning inte av hävd behöver vara något man gör på ett kliniskt designkontor i stora hippa staden.

Att design är universellt och dessutom kan hjälpa upp en annan del av världens ekonomi och export är roligt att se. Jag har tidigare skrivit en hel del om Glimpt, som har liknande arbetssätt som Tb&Ajkay. Fler formgivare borde följa deras fotspår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *