Sy din egen tröja med mönster från Make it your own

För ett tag sedan kontaktade Elin från Make it your own mig och berättade om det mest superenkla tröjmönster. ”Måste man verkligen ha gått en kurs på Tillskärarakademin för att kunna sy en tröja?” var hennes mycket relevanta och intressanta fråga.

Svärandes framför både symaskin och dator, där jag googlar engelska sömnadstermer och instruktioner är jag verkligen benägen att hålla med. Ska det verkligen vara så svårt att sy lite själv?

Klipp ut det medföljande mönstret i din egen storlek och sätt igång! Beskrivning i asken. (Foto Make it your own)
Klipp ut det medföljande mönstret i din egen storlek och sätt igång! Beskrivning i asken. (Foto Make it your own)

Men klart att Elins frågeställning var rent retorisk för henne, eftersom hon och Hanna Nordenson nu tagit fram och säljer mönster. Elin Vennerbring läser en master på HDK i Göteborg, Hanna Nordenson är utbildad skräddare och läser idag på Handelshögskolan. Tillsammans driver de alltså Make it your own.

Idén till ett basmönster på svenska har funnits ett par år. Elin bad Hanna, som då läste till skräddare, om hjälp med ett enkelt mönster på en tröja:
– Till det fick jag en nerklottrad sömnadsbeskrivning. Och det var precis det som saknades på marknaden. Ett enkelt basmönster med tillhörande beskrivningar på svenska för tjejer som vill komma igång att sy, berättar Elin.

Färdig tröja med en tillsatt halskrage som pynt. (Foto Make it your own)
Färdig tröja med en tillsatt halskrage som pynt. (Foto Make it your own)

Mönstret säljs i den storlek man själv har, XS-L, för att det ska bli så enkelt som möjligt att klippa ut eller göra ändringar. Basmönstret kan förändras till linne, kofta och klänning och det är tänkt att kunna användas både på vävda tyger och i trikå. Och mottot är så enkelt som möjligt:
-Vi tycker att de mönster som finns på marknaden idag är till för de som redan har en mer avancerad sömnadskunskap. Det kan också vara en av anledningarna till att tjejer tror att de inte kan sy.

Kolla också in Make it your owns blogg, där Elin och Hanna lägger upp det de själva syr, men också kompletterar med frågor och mer information.
– Make it your own vill inte vara en pekpinne snarare en inspiration till att skapa själv. På bloggen lägger vi upp det vi syr själva av makeityourown mönster, länkar till andra saker som inspirerar oss samt lite sytips på små detaljer som tex. att sy en puffärm eller en krage, säger Elin.

Jag fick mitt mönster per post häromdagen, och ser fram emot att ta itu med uppgiften att sy världens enklaste tröja – fortsättning följer!

Allt du behöver ska finnas i asken, ditt storleksanpassade mönster samt instruktioner. (Foto Make it your own)
Allt du behöver ska finnas i asken, ditt storleksanpassade mönster samt instruktioner. (Foto Make it your own)
Sy din egen tröja! Make it your own säljer mönstret. (Foto Make it your own)
Sy din egen tröja! Make it your own säljer mönstret. (Foto Make it your own)

7 comments

  1. Det vet inte jag exakt, annat än att jag gissar att det var ett behov som uppkom ur egen erfarenhet och därför analyserades kanske marknaden kring det behovet. Samt att det nog är snäppet vanligare att kvinnor syr på hobbybasis. Men det är väl ett förslag till Make it your own – att som steg två ta fram ett mönster för män, ja?

  2. Hej Anna.

    Ja precis som Frida skriver så uppkom idéen från egen erfarenhet. Det är alltid lättare att utgå i från sig själv. Men vi har både sett och hört hur killar/män tittat avundsjukt på makeityourown och frågat om det inte finns för dem också. Sånt blir jag ju bara glad över och vi funderar nu även på att göra herrmönster.

  3. Åh, jag vill också ha detta mönster! Tyvärr finns inte företaget längre.
    Kan inte du kopiera det och skicka till mig? Du får betalt såklart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *