Bocken Bo i kurbitskostym av Slottsbarbro

Idag börjar Bocken Bo med kurbits på magen, målad av Slottsbarbro, säljas. (Foto Lina Börjesson)
Idag börjar Bocken Bo med kurbits på magen, målad av Slottsbarbro, säljas. (Foto Lina Börjesson)

Idag är det 38 dagar kvar till julafton, det firar formgivaren Lina Börjesson som ligger bakom juldekorationen Bocken Bo med en specialutgåva. I ett samarbete med ingen mindre än kurbitsmålaren Slottsbarbro har Bocken Bo numera fått en tjusig kurbitskostym. Inte illa! Lina Börjesson har hittat ett intressant koncept:

Jag har alltid värnat om att bevara gamla traditioner, men ser ibland att de kan behöva möta nya former, anpassade till nutid. Idén om en hopfällbar julbock föddes när vi skulle förvara våra ärvda halmbockar i ett minimalt förråd, där de skulle stå 11 månader om året.

Detalj av kurbits, Slottsbarbro. (Foto Lina Börjesson)
Detalj av kurbits, Slottsbarbro. (Foto Lina Börjesson)

Bocken Bo var alltså född, detta var julen 2010.  Numera har Lina Börjesson en hel kollektion av platta dekorationer för årets högtider – Tuppen Ture till påsk och Kräftan Karl till kräftskivan förstås.

Slottsbarbro i sin ateljé, där Bocken Bo får kurbitskostym. (Foto Lina Börjesson)
Slottsbarbro i sin ateljé, där Bocken Bo får kurbitskostym. (Foto Lina Börjesson)

Samarbetet med Bocken Bo och  Slottsbarbro har pågått under hösten, och idag lanseras alltså de specialmålade kurbitsbockarna. De finns i en begränsad upplaga och är naturligtvis handmålade och numrerade, så varje bock är egen i sitt slag.

Bocken är vitlaserad och tillverkad i Dalarna, där ju också Slottsbarbro målar dem. Bo mäter 60 x 60 x 28 cm när han är ihopsatt. För utbud och mer information, se här.

Bocken Bo kommer i platt paket och blir plötsligt en fin julkompis, för att sedan få plats i sin låda igen. Samarbetet med Slottsbarbro innebär en begränsad specialupplaga med unik kurbits. (Foto Lina Börjesson)
Bocken Bo kommer i platt paket och blir plötsligt en fin julkompis, för att sedan få plats i sin låda igen. Samarbetet med Slottsbarbro innebär en begränsad specialupplaga med unik kurbits. (Foto Lina Börjesson)
Ännu mer detaljer...kurbitsmåleri av Slottsbarbro. (Foto Lina Börjesson)
Ännu mer detaljer…kurbitsmåleri av Slottsbarbro. (Foto Lina Börjesson)
Ytterligare en kurbitsbock blir till, Slottsbarbro i sin ateljé. (Foto Lina Börjesson)
Ytterligare en kurbitsbock blir till, Slottsbarbro i sin ateljé. (Foto Lina Börjesson)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *