Henrik Vibskov är årets mottagare av Söderbergs pris

The Mint Institute Show, Köpenhamn 2008. (Foto HV Gruppen)
The Eat Show, höst/vinter 2011, Köpenhamn. (Foto Alastair Philip Wiper)
The Eat Show, höst/vinter 2011, Köpenhamn av årets mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris, Henrik Vibskov. (Foto Alastair Philip Wiper)

Igår var spänningen stor på Röhsska museet i Göteborg inför tillkännagivandet av årets Torsten och Wanja Söderbergs pris. Jag vet inte om det var någon som ropade ”äntligen” vid själva ceremonin, men årets pristagare är danske  modedesignern Henrik Vibskov. Ett spännande val tycker jag.

Priset är speciellt i Sverige, eftersom det, förutom ära och berömmelse också ingår en stor prissumma –  en  miljon kronor. Det är säkert stort att tilldelas en miljon för sitt designarbete, snacka om uppmuntran om att fortsätta den inslagna vägen!

The Last Pier Pandemonium Show, vår/sommar 2011, Milano 2010. (Foto Alastair Philip Wiper)
The Last Pier Pandemonium Show, vår/sommar 2011, Milano 2010. (Foto Alastair Philip Wiper)

Henrik Vibskov gör sina modevisningar till storslagna installationer med performanceinslag. Det känns som att hans olika uttryck flyter ihop i konst, mode och design.  Så här skriver bland annat juryn i motiveringen:

Han {Henrik Vibskov} har länge levererat modedesign med god funktion för en ung krävande publik och skapat formgivning för industriproduktion till en internationell marknad. Henrik Vibskov är med sina modevisningar och fria projekt en betydelsefull avantgardist inom modeindustrin. Med inslag som musik, installationer och performance skapar han med stor konstnärlig säkerhet.

The Mint Institute Show, Köpenhamn 2008. (Foto HV Gruppen)
The Mint Institute Show, Köpenhamn 2008. (Foto HV Gruppen)

Förra året gick priset till svenska designgruppen Front, året innan till finske Harri Koskinen. I priset ingår också en utställningsperiod på Röhsska museet, den öppnas med prisutdelning i anslutning till 4 november varje år,  Torsten Söderbergs födelsedag.  Läs mer om priset och årets mottagare här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *