Konsthantverkarna firar med jubileumsutställning

Verk av Anna Kåks. (Foto Anna Kåks)
Nytt från Johanna Törnqvist som deltar i utställningen En lång, en kort hos Konsthantverkarna som fyller 60 år. (Foto Esmé Alexander)
Nytt från Johanna Törnqvist som deltar i utställningen En lång, en kort hos Konsthantverkarna som fyller 60 år. (Foto Johanna Törnqvist)

I helgen öppnade Konsthantverkarnas 60-årsjubileumsutställning vid Södermalmstorg i Stockholm. 60 år är en lång tid, och jubileet uppmärksammas som den märkvärdighet det är under hela året.

Interiör Konsthantverkarna, nästan alla medlemmar medverkar i jubileumsutställningen. (Foto Kurbits)
Interiör Konsthantverkarna, nästan alla medlemmar medverkar i jubileumsutställningen. (Foto Kurbits)

Den utställning som nu pågår heter En lång, en kort och bygger på två valda serier, en om 60 unika exemplar, en om 6 dito. Medlemmarna har fått välja vad de vill tillverka – få eller många. Serien blir unik för utställningen och  jubileumsåret och blir på så vis något att minnas de 60 åren med. Fin idé och tanke.

Konsthantverkarna har 85 medlemmar, och till jubileumsutställningen har kring 60 konsthantverkare bidragit. Det är med andra ord fullt i lokalerna.

En något otydlig bild av Ann Louise Gustavssons intressanta småfåglar. (Foto Kurbits)
En något otydlig bild av Ann Louise Gustavssons intressanta småfåglar. (Foto Kurbits)
Jubileumsdeltagare; Helena Andersson till vänster och Sven Möller till höger. (Foto Esmé Alexander)
Jubileumsdeltagare; Helena Andersson till vänster och Sven Möller till höger. (Foto Esmé Alexander)

Jag var där och tittade i fredags och blev förtjust. Dels över den intensiva hängningen när över 60 konsthantverkares verk ska samsas, dels eftersom jag hittade så många bra favoriter. Verkligen roligt att se. Konceptet med serielängderna tycker jag fungerar utmärkt, det blir en fråga om val som hantverkaren gjort, och då finns det en öppning som besökare att börja fundera på hur material och teknik tillåter eller begränsar. Vetskapen att det finns en hel uppsjö verk som ligger och väntar gjorde mig också barnsligt glad.

Till mina tidigare favoriter hör Johanna Törnqvist och Elisabeth Billander. Johannas nya halsband håller en helt annan och mycket stramare färgskala än tidigare, roligt att se! Och Elisabeth Billanders rörkonstruktioner var underfundiga och smarta,  tidigare har jag endast sett hennes fantastiska lampor.

Esmé Alexander framför sina jubileumsverk i galet fina färger. (Foto Kurbits)
Esmé Alexander framför sina jubileumsverk i galet fina färger. (Foto Kurbits)

Jag missade Esmé Alexanders separatutställning för ett par veckor sedan, hon berättade att hon arbetat vidare på konceptet därifrån till den här utställningen. Hennes glas är anmärkningsvärt och nästintill overkligt i all sin färg- och formprakt. Och dessutom ståtliga som pokaler i festsammanhang.

Elisabeth Billander leker med skrotat material som här får helt nya uttryck. (Foto Esmé Alexander)
Elisabeth Billander leker med skrotat material som här får helt nya uttryck. (Foto Esmé Alexander)

Ytterligare två konsthantverkares verk som jag gillade var Ann-Louise Gustavssons Donut Greed, en stillsam men mycket smart serie i porslin i vitt och guld. Och Tina Olssons 60 små ryor blir ju också hur spännande som helst där de klättrar uppför väggen. Kanske mycket för att de sticker ut rent materialmässigt. För mycket hos Konsthantverkarna är just i keramik eller glas. Har du vägarna förbi missa inte En lång, en kort! Här finns det mycket bra som kan bli framtida favoriter också för dig. Utställningen pågår till 21 maj.

I sommar kommer jubileet firas vidare på Arkitekturmuseet, där det bästa, det bortglömda, det udda, det vackra och det välkända, det knäppa och det underbara från 60 år av arbete med keramik, glas, trä, silver, järn, läder, textil och kläder att visas, allt beskrivet av konsthantverkarna själva.

Tina Olssons små ryor i 60 exemplar. Jag undrar var de förvarar de resterande 50? (Foto Kurbits)
Tina Olssons små ryor i 60 exemplar. Jag undrar var de förvarar de resterande 50? (Foto Kurbits)

Konsthantverkarna är landets äldsta och största kooperativ för konsthantverk. Sedan 1951 (!) har man drivit butik i Stockholm och idag finns man alltså vid Slussen. Läs mer om utställningen här.

Verk av David Taylor. (Foto David Taylor)
Verk av David Taylor. (Foto David Taylor)
Verk av Margit Brundin i förgrunden, Anna Kåks nystan och Johanna Törnqvists halsband i bakgrunden, Elisabeth Billander på väggen. Esmé Alexanders verk längst upp. (Foto Kurbits)
Ringar av Annika Bertilsdotter längst fram.Verk av Margit Brundin i förgrunden, Anna Kåks nystan och Johanna Törnqvists halsband i bakgrunden, Elisabeth Billander på väggen. Esmé Alexanders verk längst upp. (Foto Kurbits)
Verk av Anna Kåks. (Foto Anna Kåks)
Verk av Anna Kåks. (Foto Anna Kåks)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *