Fröbomber från Kabloom

Från skottska Kabloom kommer Seedbom, den frövänliga bomben. (Foto http://kabloom.co.uk/blog)
Från skottska Kabloom kommer Seedbom, den frövänliga bomben. (Foto http://kabloom.co.uk/blog)
Från skottska Kabloom kommer Seedbom, den frövänliga bomben. (Foto http://kabloom.co.uk/blog)

Förra inlägget om guerilla gardening och seedbombing fick mig att surfa vidare på konceptet och det visade sig att det faktiskt finns en hel uppsjö miljövänliga fröbomber där ute, och att företeelsen är gammal som gatan. Minsann. Fröbollar som ett sätt att så jorden användes redan under antiken, metoden återinfördes i Japan för ungefär hundra år sedan. Där man inte kom åt att så direkt i jorden i rader kastade man istället bollar med frön för att ta tillvara och använda också svåråtkomlig jordmark.

Fröbollen blev fröbomben och på så vis politik  på 1970-talet, då amerikanska Liz Christy 1973 startade gruppen Green Guerillas i USA. Detta var starten på Guerilla Gardening-rörelsen.

Och idag är det alltså inte bara Tony Minh Nguy som gör återvinningsbara frögranater. Från skottska Kabloom kommer dessa miljövänliga bomber. Företaget har en fyndig slogan i  ”Throw it grow it”, och vill med sin produkt uppmuntra vår interaktion med naturen och sprida medvetenhet om miljön och naturen.

Kablooms Seedbom-sajt är full med intressant information, läs vidare där! För den som är intresserad går det också att köpa sig ett fyrapack fröbomber där, alla innehåller lite olika sorters fröer.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *