Rösta och rädda en kulturskatt

Nils Brahes blodiga tröja, användes i  (Foto www.klenod2009.se)
Nils Brahes blodiga tröja som han hade på sig den ödesdigra dagen 6 november 1632. Tröjan är sydd av ostronfärgat atlasvävt siden med pikerat mönster, snittet är från 1630. Tröjan har inskriptionen; " Denna Atlas Tröja bar Herr Grefven Nills Brahe då han blef skuten vid Lützen”. Tröjan fanns med bland de minnesfäremål som sparats i Östra Ryds kyrka där Nils Brahe senare begravdes. (Foto www.klenod2009.se)

Den här veckan kan man vara med och rösta i en sådan ovanlig tävling som Klenod 2009! Var tar Sveriges kulturskatter vägen, frågar sig projektet Klenod 2009, och har därför utlyst en tävling för att uppmärksamma och medverka till att rädda föremål som tillhör det svenska kulturarvet. Under året har museer och andra kulturinstanser fått varit med och nominera föremål som man vill ska skyddas lite extra.

Första pris är nämligen en specialdesignad monter som är säker mot typ allt, fukt, ljus – och inbrott. För främst är det detta som faktiskt gör att våra träskulpturer, textilier och metallföremål försvinner. De far illa av klimatpåverkan och dålig lagring, eller så stjäls de.

Relikskrinet från xx stals från Ullånger (Foto www.klenod2009.se)
Relikskrin från Ullångers kyrka. Limoge-arbete i emalj från tidigt 1200-tal. Skrinet stals i augusti 1999 från kyrkan och återfanns vid en auktion i Spanien 2005. Dock köptes det av spanska staten för 90 000 euro. Det finns idag ett uppdrag att förhandla med spanska staten om hur och när Ullångersskrinet skall återföras till Ullångers församling.(Foto www.klenod2009.se)

Klenod 2009 stöds av Riksantikvarieämbetet och Riksförbundet Sveriges Museer. Milox Skyddsmontrar står för själva priset. Fram till på fredag, 9 oktober, finns det möjlighet att rösta på de tio nominerade bidragen – bland mina favoriter hör det stulna relikskrinet i Ullånger, Nils Brahes tröja från Uppsala och den ljuva madonnan från Kronobergs län. Gå in och rösta du också, kanske hittar du flera favoriter värda att bevara.

Madonnaskulpturen från 1100-talet finns i Kronobergs län. (Foto www.klenod2009.se)
Madonnaskulpturen med ursprung från 1100-talet har varit placerad i Hemmesjö gamla kyrka i Kronobergs län. Hon är gjord i lövträ och finns för närvarande på Smålands museum. (Foto www.klenod2009.se)

4 comments

    1. Ja! Bra Magnus, tack! Jag visste väl att jag skummat något i ämnet på sistone! Har dock inte läst artikeln, det ska ske därhemma ikväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *