Maarten Baas på Röhsska ikväll

Knuckle av Maarten Baas
Knuckle av Maarten Baas, ljusstaken den unge holländaren slog igenom med som student.

Den spännande holländske formgivaren Maarten Baas är på Sverigebesök. Det är en oerhört innovativ formgivare tycker jag, med intressant karriär. Den som bor i Göteborg kan höra honom hålla föredrag redan ikväll, han pratar på Röhsska museet om ”skönhet, perfektion, intuition och mer”.

Han lär också presentera en rad av sina arbeten; den produkt han slog igenom med; ljusstaken ”Knuckle”, sin serie ”Hey, chair, Be A Bookshelf”-möbler, liksom serien ”Burn”, där han befintliga möbler eldats på så de får ett annat utseende (minst sagt!).

Maarten Baas skulturliknande möbler (Foto www.baas
Maarten Baas skulpturliknande möbler (Foto www.maartenbaas.com)
Bränd schäslong av Maarten Baas
Bränd schäslong av Maarten Baas. (Foto www.maartenbaas.com)

Han har också rönt stora framgångar med serien ”Clay”, där han modellerat lera på metallställningar av möbler, så de får en ny yta.

Gungstol i lera av Maarten Baas
Gungstol i lera av Maarten Baas. (Foto www.maartenbaas.com)

En av mina favoriter är ändå hans projekt från augusti 2008 (han verkar arbeta mycket projektinriktat): till en soloutställning i Shanghai blev han tillfrågad att ställa ut och göra möbler tillsammans med kinesiska producenter.

Baas kontrakterade trähantverkare från Shanghai och mixade på så vis ett västerländskt formspråk med ett österländskt tekniskt kunnande; resultatet? Bland annat en av hans möbelskulpturer i oändligt utstuderad österländsk form och ”Plastic Chair in Wood” – en av västerlandets fulaste och populäraste plastmöbler får evigt liv i trä.

Västvärldens vanligaste plaststol i trätolkning av Maarten Baas.
Västvärldens vanligaste plaststol i trätolkning av Maarten Baas. (Foto www.maartenbaas.com)

Så…skynda skynda ni som finns i Göteborg ikväll, Maarten Baas föreläser!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *