Andreá Filova målar ägg på Svensk Slöjd

Idag och imorgon har Svensk Slöjd fint besök i butiken på Nybrogatan 23 i Stockholm. Där pågår det svensk-slovakiska samarbetet Sloverige, där slovakisk och svensk slöjd visas sida vid sida. Hela butiken är uppskyltad med fin påskslöjd på temat, och dessutom har man också bjudit in slovakiska äggmålaren Andreá Filova. Hon sitter i butiken och visar sin teknik, det är verkligen värt ett besök.

Med inspiration från slovakiska folkdräkters genombrutna spetsmönster har hon utvecklat en teknik där hon borrar och dekorerar ägg. Jag har träffat henne både igår och idag, och det är spännande att höra henne berätta. Hon har målat ägg på heltid de senaste åtta åren, hon har beställningar på hög, vilket gör att hon i princip målar ägg dygnet runt. På senare tid har hon rest runt i Europa för att hålla demonstrationer och vara med i utställningar och marknader.

Hon har utvecklat och förfinat sitt arbetssätt, äggen görs med enkla praktiska redskap  – avsågade pennor med knappnålshuvuden istuckna blir exempelvis den pensel hon använder för att få reliefverkan i dekoren – och med ett tempo som är oerhört. Hon använder sig av ägg från struts, gås, höna, duva och vaktel, den tandläkarliknande borr hon har är ett arv från hennes pappa. Hon borrar först hålen, självklart på fri hand, sedan blandar hon olika färgbad med vattenfärger. Beroende på om ägget är vitt eller brunt får de olika nyanser. Vissa ägg måste ligga i färgbad upp till fem timmar för att få sina djupa nyanser. Efter att äggen torkat börjar hon dekorera. Med hjälp av en liten oljelampa smälter hon vanliga vaxkritor och sedan målar hon en färg i taget, färgen blir tjock och bildar en dekor i relief på äggets yta. Hon har själv komponerat mönstren, och varje år tar hon fram nya äggkollektioner. Kolla in filmen ovan så får du en känsla för hur hon arbetar.

Har du möjlighet att gå till Svensk Slöjd är det en upplevelse att se henne sitta där, rasande vacker i sin folkdräkt, och måla ägg. I butiken säljs såklart också hennes gåsägg, jag fick köpa mig ett redan igår.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *