Välkommen till Förklädesfabriken – kom och var med!

Den här veckan har varit en annorlunda en, då jag precis avslutat mitt tredje pass i Förklädesfabriken i Farsta. Tillsammans med en mängd engagerade volontärer har jag gjort förkläden i plast till vården i regionen. Med ytterst enkla medel har vi tillverkat skyddskläder för äldreboenden och vårdinstanser utanför sjukhusen att använda. Och oj vad det har känts bra.

Förklädena skärs ut enligt en färdig mall. (Foto Kurbits)

Jag tror vi är många som har samma gnagande oro, samma känsla av otillräcklighet och en längtan att liksom bara ”få göra något!”. Här är det fullt möjligt. Igår under det fyratimmarspass jag deltog i gjorde vi 423 förkläden från grunden. Vi utgår från målarplast på rullar som vi skär till i längder, viker om och lägger en mall på för att skära ut.

Sen svetsar vi ihop ärmarna (nå smälter ihop med värmepistol om ni nödvändigt ska veta, det är bara mycket coolare att tänka på det som svetsning) och viker ihop hela alltet i en zippåse. Häpp!

Armarna svetsas (värms) ihop med hjälp av en värmepistol, det långärmade förklädet har endast två sömmar som behöver fästas ihop. Smart! (Foto Kurbits)
Produktionen sker enligt löpande band-principen och det finns alltid någon som hjälper dig in i varje steg. (Foto Kurbits)

Med en snillrik konstruktion framtagen av skapare bakom Blivande och Stockholm Makerspace går det alltså att skapa något tillsammans med övriga – och! – faktiskt göra skillnad.

Ganska raskt blir det en hög färdiga förkläden. Beroende på hur många vi är på passet förstås… (Foto Kurbits)
Jobbet avslutas med att förklädet viks ihop och stoppas i en zippåse. Voilà! (Foto Kurbits)

Förklädesfabriken Farsta är ett ideellt intiativ som drivs ihop med Blivande och Stockholm Makerspace och andra gräsrotsinitiativ.

Kom och var med du också! Det är enkelt att bli volontär – gå med i facebookgruppen Volontärgrupp Förklädesfabriken och skriv upp dig på ett pass, dagtid 10-14 eller 14-18, allt eftersom växer också helgpass (samma tider) och även kvällspass nu fram. Du bokar upp dig i en doodle och sen är det bara att ta sig till Farsta.

Vi jobbar alla i förkläden, handskar och visir – det ger en liten förståelse för hur de som kämpar inom vården har det just nu, vilken fantastisk insats de gör! (Foto Kurbits)

Här blir du mottagen och välkomnad med öppna armar, samt snabbt insatt i arbetet. Fyra moment senare har du bemästrat konsten och kan titulera dig förklädeskonstruktör utan större problem!

Bland arrangörerna och de volontärer som jag pratat med på golvet är många verksamma inom kultursektorn – och föga förvånande är kanske det, vi är många som fått en förändrad tillvaro. Men det gör också att vi idag fick oss den här fina underhållningen till godo!

Högklassig underhållning på dagens pass!
Lite svettigt är det allt i visir, handskar och förkläde, men framförallt är det väldigt värdefullt för den inre friden. Och för den gnagande oron som säger ”det borde ju gå att göra något för att hjälpa till” – här är det fullt möjligt. Kom och var med! (Foto Kurbits)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *