Gå & se i sommar: Arvbetagelse

Har du vägarna förbi Dalarnas museum i Falun i sommar, missa inte den pågående utställningen Arvbetagelse, där åtta konstnärer undersöker det textila kulturarvet och dess påverkan på människor idag och genom historien. De medverkande är alla medlemmar i Fiber Art Sweden, FAS, och både sammansättningen konstnärer och ämnet de tar sig an är intressant och spännande.

Bild från utsällningen Arvbetagelse, medlemmar ur Fiber Art Sweden ställer ut på Dalarnas museum just nu. (Foto FAS)
Bild från utsällningen Arvbetagelse, medlemmar ur Fiber Art Sweden ställer ut på Dalarnas museum just nu. (Foto FAS)

Tycker du att ämnet eller utställningen låter bekant? Det här är den tredje och sista platsen som utställningen ska vandra, i det ambitiösa projektet har fokus tidigare varit på Skåne (Österlens museum) och Hälsingland (Hälsinglands museum), nu riktas ljuset på Dalarna. Gruppen konstnärer har på varje ställe tagit sig an museers och institutioners textila samlingar i trakten, tolkat, analyserat, värderat – omvärderat – och skapat kommentarer. Varje område får därmed en ny utställning.

Centralt i utställningen i Dalarna är daladrällen och vävstolen. Här en gemensam installation som de åtta konstnärerna ligger bakom. (Foto FAS)
Centralt i utställningen i Dalarna är daladrällen och vävstolen. Här en gemensam installation som de åtta konstnärerna ligger bakom. (Foto FAS)

Jag pratade tidigare i vår med Anna Sjons Nilsson, som är en av de deltagande i Arvbetagelse, och hon berättade att det är en både interaktiv och ifrågasättande utställning, där svaren inte är givna. Som betraktare får du ta del av gruppens tankar, uttryckta i textil, bland annat undersöker de daldrällen som motiv – där de har ritat ett daldrällsmönster på 1152 rutade papper. Fokus i Arvbetagelse i Dalarna ligger på vävning och här ingår bland annat en gemensam installation gjord av vävstolars olika delar:

Vävning är en av mänsklighetens viktigaste uppfinningar och man kanske inte tänker på vävstolen som den avancerade tekniska maskin den är. Ofta är den mer ett besvärligt och skrymmande vindsröjningsprojekt.

Åtta medverkande konstnärer ur FAS deltar på detta tredje ställe i landet med fokus att tolka, samtala och ge textilhistorien nya värden. Tidigare har Arvbetagelse visats i Hudiksvall och Simrishamn, nu finns den i Falun. (Foto FAS)
Åtta medverkande konstnärer ur FAS deltar på detta tredje ställe i landet med fokus att tolka, samtala och ge textilhistorien nya värden. Tidigare har Arvbetagelse visats i Hudiksvall och Simrishamn, nu finns den i Falun. (Foto FAS)
Tolkningar, diskussioner, samtal och symboler - alla delar i Arvbetagelse, utställningen som vill visa upp den textila historien. Nu i Dalarna. (Foto FAS)
Tolkningar, diskussioner, samtal och symboler – alla delar i Arvbetagelse, utställningen som vill visa upp den textila historien. Nu i Dalarna. (Foto FAS)

De medverkande konstnärerna är  Anna Lindkvist Adolfsson, Carina Bergholm, Inger Bergström, Frida Berntsson, Margareta Danhard, Catarina W. Källström, Anna Sjons Nilsson och Maria Wahlgren. Ingångarna till Arvbetagelser i Dalarna presenterar FAS på ett tydligt och inspirerande sätt här. 

De medverkande konstnärerna är: Anna Lindkvist Adolfsson, Carina Bergholm, Inger Bergström, Frida Berntsson, Margareta Danhard, Catarina W. Källström, Anna Sjons Nilsson och Maria Wahlgren. (Foto FAS)
De medverkande konstnärerna  i Arvbetagelse. (Foto FAS)

Utställningen tar historien, samlingarna, teorin och praktiken på stort allvar, samtidigt som de på varje ställe utgår från och skapar nya verk från platsens verklighet. Gå och se i sommar, utställningen finns på plats till 18 september – jag håller med Anna Sjons, det här vill du inte missa!

Arvbetagelse ger ingen allmänhistorisk framställning – snarare betvivlar, reviderar, prövar och ger form åt personliga tolkningar av ett komplext textilt kulturarv.

Arvbetagelse, Dalarnas museum. (Foto FAS)
Arvbetagelse, Dalarnas museum. (Foto FAS)

 

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *