Tryck- och broderikurs med allmogeinspiration

Häromdagen rullade den här kursen förbi i mitt flöde och jag gick igång som sjutton – en textiltryckskurs med broderi?! Vaaaa! Kan det kanske vara den mest perfekta kombon? Och dessutom; ”med enkla tryck och broderitekniker som inte kräver avancerad utrustning eller förkunskaper inspireras vi bland annat av allmogemåleri” – kan det bli bättre?

En rad olika tekniker behandlas i kursen, schabloner, näva- och ådringsmåleri. Lärare är Helena Bratt, slöjdare och konsthantverkare. (Foto Helena Bratt)
En rad olika tekniker behandlas i kursen, schabloner, näva- och ådringsmåleri. Lärare är Helena Bratt, slöjdare och konsthantverkare. (Foto Helena Bratt)

Kursledare är konstnären, konsthantverkaren och slöjdläraren Helena Bratt. Känns namnet bekant? Helena ligger också bakom det fantastiska projektet schablonladan – ett sätt att tillvarata och uppmärksamma det traditionella schablonmåleriet. Helena schablonmålar en lada i Regnsjö, Hälsinland med mönster från bygden.

Lär dig med inspiration från allmogemåleriet - hur kul som helst! Kursplatsen är dessutom Sätergläntan, en uppelvelse i sig. (Foto Helena Bratt)
Lär dig med inspiration från allmogemåleriet – hur kul som helst! Kursplatsen är dessutom Sätergläntan, en upplevelse i sig. (Foto Helena Bratt)

Men tillbaka till Helena Bratts kurs, den hålls på Sätergläntan 19-23 juni och innehåller alltså praktiska moment, där inspirationen alltså kommer från schablonmåleriet, men också från näva- och ådringsmåleri. Här är en film som Helena gjort som visar mer om hur det kan se ut på kursen.

Tanken är att du själv ska komma igång med ditt skapande och också kunna fortsätta hemma, det är nästan det jag tycker låter mest spännande – att du tar med dig kursen hem. Mer information finns här! 

Broderi och tryck: allmogemönster på textil, kurs på Sätergläntan i juni - kolla in! (Foto Helena Bratt)
Broderi och tryck: allmogemönster på textil, kurs på Sätergläntan i juni – kolla in! (Foto Helena Bratt)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *