Last – produkter av kött och blod

Det här är spännande grejor. Igår lanserades kollektionen, samarbetet, projektet och idén Last, av Åsa Jungnelius, Gustaf Nordenskiöld och Fredrik Paulsen. De skriver så här i sin formulering av projektet:

Vi kommer alltid att behöva en kopp att dricka ur, men den kan se ut och vara tillverkad på många olika sätt. Hur kan man i dagens globaliserade värld få fram produkter av kött  o blod, ting tillverkade med omsorg och en vilja att de skall brukas och slitas länge.  Går det att som konstnär hoppa över producentledet och tillverka föremålen själva?

Fredrik, Gustaf och Åsa har alltså en last. Alla produkter i kollektionen med samma namn är handgjorda av utövaren själv i respektive ateljé och du som köpare får alltså en produkt direkt från konstnären, utan mellanhänder, långa transporter och svältlöner, enligt aktörerna själva. Det handlar alltså om det småskaliga.

Bakom kollektionen Last finns trion Åsa Jungnelius, Gustaf Nordenskiöld och Fredrik Paulsen. De gör alla produkter för hand och säljer från respektive ateljé, i ett försök att skippa producent- och återförsäljarled. (Foto Last)
Bakom kollektionen Last finns trion Åsa Jungnelius, Gustaf Nordenskiöld och Fredrik Paulsen. De gör alla produkter för hand och säljer från respektive ateljé, i ett försök att skippa producent- och återförsäljarled. (Foto Last)

För någon vecka sedan var jag på ett evenemang arrangerat av Svensk Form här i Stockholm, med Malin från Hemslöjd som moderator, där man frågade sig om det behövs ett manifest för handgjort skapande. Det var en av de mer välbesökta diskussionerna, och panelen och publiken var alla ense om att det behövs just mer tydlighet kring det handgjorda: utövaren behöver formulera sig tydligare kring hur och med vad produkterna är gjorda, och konsumenterna behöver kanske vända på begreppen en smula – istället för att fråga sig varför den handdrejade muggen är så dyr kanske ställa sig frågan varför Ikeas muggar är så billiga?

Last och den här typen av konstellation och initiativ är ett direkt svar på den typen av diskussion, och det är ju dessutom tre av våra mest intressanta konstnärer som presenterar ett förslag, en lösning, ett experiment. Jag var inte på plats på själva lanseringen som alltså ägde rum igår, men tanken är att Last nu ska agera pop-up-affär, och dyka upp lite här och där. Och dessutom ser jag nu att man har öppnat sin webbshop. Så – kolla in vetja! Ett nytt, klokt, vettigt och ambitiöst projekt, där dessa tre med all säkerhet kommer att få mycket att göra, produkterna är fantastiskt fina.

Idag öppnar också möbelmässan i Stockholm, där en rad nya produkter möter marknaden, media och världen. Frågor som småskalighet, producentansvar och återförsäljarled blir allt viktigare och den senaste tidens nedslag till diskussion och förändring bådar gott för ett förändrat klimat för det handgjorda. Jag kommer att vara på mässan i lite begränsad version den här omgången, men kommer i alla fall att hinna dit.

För att få ihop veckans schema låter jag Kurbits vara ett par dagar – håll till godo med diverse mässnyheter från bloggkollegor, och kolla för jösse namn in Last också! Bra grejor – och dessutom så rasande stiliga. Jag kan tänka mig nästan allt, men gick särskilt igång på Åsa Jugnelius glas och skålar, samt smörkniven från Gustaf Nordenskiöld. Och! Kolla in pallen från Fredrik Paulsen när ni är på gång – åh.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *