Mönsterstickning gånger två

Det har kommit ut en hel del bra och roliga hantverksböcker på sistone, jag fick två på tema stickning från bokförlaget Ordalaget för en tid sedan. Det är två  motsatta böcker skulle man lite slarvigt kunna säga, iallafall till utseende och upplägg. Samtidigt handlar dem om olika sticktekniker och mönster båda två.

En stickad disktrasa, ett projekt för nybörjare där man övar på enkelt strukturmönster. Ur Erika Knigths bok Sticka stilrent och rustikt, från Ordalaget. (Foto Ordalaget)
En stickad disktrasa, ett projekt för nybörjare där man övar på enkelt strukturmönster. Ur Erika Knigths bok Sticka stilrent och rustikt, från Ordalaget. (Foto Ordalaget)

Internationellt erkända Erika Knights bok heter på svenska Sticka stilrent och rustikt, och innehåller 20 projekt med en oerhört sober och stillsam ton. Här är färgerna dämpade och garnet i sin tjocklek och textur spelar huvudrollen. Tillsammans med de vackra mönster som är möjliga att åstadkomma.

Randig kudde i slätstickning, ur boken Sticka stilrent och rustikt av Erika Knight. (Foto Ordalaget)
Randig kudde i slätstickning, ur boken Sticka stilrent och rustikt av Erika Knight. (Foto Ordalaget)

Till skillnad från boken Stickarens stora mönsterbok, som till form och utförande sprakar av provlappar, färg och exmepel. Den senare boken är ett försök att samla just olika sätt att sticka mönster på ett och samma ställe. 300 olika exempel alltså – och de heter saker som korgmönster, flätad bruten resår, dubbelt våffelmönster, genombruten spaljé och rätstickad entrelac. Ni hör, exotiskt är ju bara förnamnet.

Jag som är alla tiders nybörjare blir både lite nervös och pepp på det här med mönster helt plötsligt. Boken är en praktisk handbok, det är en spretig steg för steg-samling med diverse lappar och brokiga mönster. Det här är praktiskt, nyttigt och säkert mycket lärorikt, men inte vidare mycket kick för det estetiska ögat. Resultatet och hjälpen är ledstjärna här.

Omslaget till Stickarens stora mönsterbok, av Lesley Stansfield och Melody Griffiths. Med 300 beskrivningar på mönster. (Foto Ordalaget)
Omslaget till Stickarens stora mönsterbok, av Lesley Stanfield och Melody Griffiths. Med 300 beskrivningar på mönster. (Foto Ordalaget)

Då är det lättare att drömma sig bort och inspireras av Sticka stilrent och rustikt, och det är såklart också syftet, även om det finns en uppsjö projekt med lika många beskrivningar. Med fokus på grundteknikerna (en ny teknik per projekt) och också med en hel del diagram, skisser och instruktioner.

Men med…just det, bilderna. Åh bilderna, kolla själva! Alla bilder är ur boken, läs mer här.

Rund kudde stickad i korta varv och i lingarn. Ur Sticka stilrent och rustikt. (Foto Ordalaget)
Rund kudde stickad i korta varv och i lingarn. Ur Sticka stilrent och rustikt. (Foto Ordalaget)
En stickad shoppingkasse, ur boken Sticka stilrent och rustikt. (Foto Ordalaget)
En stickad shoppingkasse, ur boken Sticka stilrent och rustikt. (Foto Ordalaget)

 

 

1 comment

  1. Så härligt! Skulle vilja ha båda böckerna, men den som heter stilrent och rustikt är nog favoriten. Har inte haft ro eller lust att sticka på länge, men ett naturfärgat lingarn och ett trevligt mönster skulle nog göra susen :-).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *