Chicken Strikken av Lisa Anne Auerbach

Imorgon öppnar utställningen Chicken Strikken av Lisa Anne Auerbach, på Malmö konsthall. Jag är på väg dit idag för att se utställningen och för att få träffa Lisa Anne Auerbach själv för en intervju. Det ska bli oerhört spännande, det är verkligen ofantligt roligt att hon är i Sverige och ställer ut igen.

Senast skulle jag tro är hennes medverkan i Craftwerk 2.0 i Jönköping 2010. Hon deltog förresten också på Malmöfestivalen i augusti, se här, riktigt intressant! Jag har skrivit en hel del om henne tidigare.

"Är friheten större här?" Magnus som är anställd på Malmö Konsthall bär en av Lisa Anne Auerbachs tröjor. Verket ingår i hennes utställningn Chicken Strikken. (Foto Lisa Anne Auerbach)
”Är friheten större här?” Magnus som är anställd på Malmö Konsthall bär en av Lisa Anne Auerbachs tröjor. Verket ingår i hennes utställningn Chicken Strikken. (Foto Lisa Anne Auerbach)

Men imorgon öppnar alltså hennes Chicken Strikken, och det som visas är just precis det här. Lisa Anne Auerbach är en politisk stickare, konstnär, fotograf och skulle jag vilja säga – craftivist. Hon har stickat politiska budskap i sina verk sedan 2004, och hittills alltid burit budskapen, oftast i form av tröjor, själv. Nu till den här utställningen har hon låtit sticka upp 25 tröjor, som personalen ska bära hela utställningsperioden. Nära och kanske lite intergritetskrävande att som besökare ta sig an verken, eller vad tror ni?

Det ska iallafall bli oerhört spännande. Lisa Anne är här  inspirerad av danska 70-talsstickningen Honsestrik, både till uttryck och formspråk, även om hon själv också tidigare legat mycket nära i stil utan att känna till skandinavisk stickning i någon större mening.

Lisa Anne Auerbach själv i sin tröja "Håll dig utom skotthåll/Know your striking distance". Ingår i utställningen på Malmö Konsthall. (Foto Robbi Acklen)
Lisa Anne Auerbach själv i sin tröja ”Håll dig utom skotthåll/Know your striking distance”. Ingår i utställningen på Malmö Konsthall. (Foto Robbi Acklen)

Se utställningen om ni är i Malmötrakten, ni har ända till slutet av januari på er! Det här är en oerhört intressant konstnär, så jag kan inte tänka annat än att det är en upplevelse. Som ni ser på bilderna är tröjorna stickade på svenska, Lisa Anne menar att för att bära en tröja med budskap måste man vara trygg i vilket budskap som speglas. Personalen och stickerskorna har därför haft väldigt mycket att säga till om vad gäller utformning av text.

Alla tröjor är stickade för hand av åtta danska stickerskor, formgivna av Lisa Anne Auerbach, alltså med gedigen hjälp också av personalen på konsthallen.

"Touch me" (Don't touch) av Lisa Anne Auerbach, här är det anställda Amanda som bär tröjan. (Foto Lisa Anne Auerbach)
”Touch me” (Don’t touch) av Lisa Anne Auerbach, här är det anställda Amanda som bär tröjan. (Foto Lisa Anne Auerbach)

 

3 comments

  1. Pingback: t3xtm0d3
  2. Pingback: T3xtm0.de

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *