Glad midsommar!

En studie i svart, folkdräkt av Elin Ivre. (Foto Hanna Richter och Eveline Johnsson)
Glad midsommar! Elin Ivre utforskar dräkten i nya samtidsprojekt. Dräkt, Dunkers. (Foto Moa Alneskog)
Glad midsommar! Elin Ivre utforskar dräkten i nya samtidsprojekt. Dräkt, Dunkers. (Foto Moa Alneskog)

Idag, på självaste midsommarafton, är det nog många runt om i landet som bär folkdräkt. Roligt, fint och högtidligt.

Jag tänkte därför passa på att visa upp lite samtida tolkningar av folkdräkten, som en eloge till modet att tänka högt, nytt och framåt. Det är inte det lättaste när det kommer till något så historiebelagt som dräkten. Jag pratar förstås om Elin Ivres arbete.

En studie i svart, folkdräkt av Elin Ivre. (Foto Hanna Richter och Eveline Johnsson)
En studie i svart, folkdräkt av Elin Ivre. (Foto Hanna Richter och Eveline Johnsson)

Elin Ivre har gått sömnadsutbildning på Sätergläntan och har utforskat just dräktens olika möjligheter i ett samtidsperspektiv. I projektet En studie i svart sydde hon upp en folkdräkt helt i svart exempelvis.

Nu är hon aktuell som Svensk Hemslöjds stipendiat, när Mimmi Börjessons broderistipendium delas ut 2011. Dessa vackra bilder som jag firar midsommar med är alltså en fortsättning på hennes utforskande. Så här motiveras hennes pris;

För att hon lyckas brygga över från där och då till här och nu, via de svarta och senare de röda och vita materialen, samt i sin hyllning till sömnadskonsten via ypperlig hantverksskicklighet och en stor kärlek till stygnen.

Den rödvita dräkten skulle jag gärna bära en högtidsdag som denna – glad midsommar alla!

3 comments

  1. Den svarta varianten på folkdräkt är helt fantastiskt vacker. Jag är verkligen inget egentligt fan utav folkdräkt men åh. När jag ser den där så tänker jag ”bröllopsklänning, fester, begravningar” – den passar ju till allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *