Gunvor Guttorm visar duodji i Luleå

Duodji av Gunvor Guttorm. (Foto www.duodjikonsult.com)
Duodji av Gunvor Guttorm. (Foto www.duodjikonsult.com)
Duodji av Gunvor Guttorm. (Foto www.duodjikonsult.com)
Gunvor Guttorm är världens första professor i sameslöjd och en mycket intressant forskare tillika utövare av duodji, samiskt hantverk. Hon är verksam vid samiska högskolan i norska Kautokeino, sin doktorsavhandling om samisk samtida duodji  lade hon fram 2003 vid universitetet i Tromsø.
Duodji av Gunvor Guttorm. (Foto www.duodjikonsult.com)
Duodji av Gunvor Guttorm. (Foto till vänster www.duodjikonsult.com, till höger Curt Burman)

Hon skriver själv på sin oerhört informativa sajt att hennes forskning rör sig i spänningsfältet mellan det gamla och det moderna och kring teman som varför urfolks konsthantverk har hamnat i konsthistoriens marginal. På ett intressant sätt reder hon också ut begrepp och förklarar vad som är duodjins särart och speciella egenskaper;

I en bredare mening, kan en också tala om att all form för skapande är duodji, resulatet av ett verk, båda abstrakt och konkret, kan sägas vara duodji. Duddjot är verbet och betyder att skapa. Men i dom flesta tillfällen förstås är duodji ett samiskt hantverk, slöjd och  konsthantverk, samt tänkandet om skapande.
Gunvor Guttorm är också aktuell just nu som slöjdare, på Shop in Lapland i Luleå presenterar hon sin kollektion i renskinn; vinkylare, skålar och termosfodral för uteaktiviteter.Samtidigt visas också rotslöjd av Göta Jakobsson och hornslöjd av knivmakaren Jan Lindfors. Se bilder på deras slöjd här.
Vinfodral av Gunvor Guttorm. (Foto Gustav Hansson)
Vinfodral av Gunvor Guttorm. (Foto Gustav Hansson)
Duodji av Gunvor Guttorm. (Foto www.duodjikonsult.com)
Duodji av Gunvor Guttorm. (Foto www.duodjikonsult.com)

Shop in Lapland är för övrigt ett ambitiöst och intressant ställe för dem som vill hålla sig uppdaterad med vad som händer inom samisk slöjd på nätet. Kolla in sajten och deras samiska utbud i webbutiken här.

För möjligheten att se mer duodji, besök Áttjemuseet i Jokkmokk. Läs också mer om sameslöjd på Sameslöjdstiftelsens sajt.

2 comments

  1. Vad spännande, dessa tipsen måste jag kolla in.

    När jag var på ett föredrag om samelivet i höstas så fick jag se flera vackra stickade vantar. Jag har försökt ta reda på hur länge stickkonsten funnits inom sameslöjden, för det är ju en relativt ny slöjdform, men jag har ännu inte hittat något svar. Mönstren på vantarna var otroligt fina att jag gärna köpt en same-stickbok, men någon sådan har jag heller aldrig sett. Vet du om finns att få tag på?

  2. Hej ”med nål och tråd”!

    Kollade upp dina frågor med Solveig Labba som tillsammans med Gunvor Guttorm skrivit en bok om samiska termer inom sameslöjden. Hon svarar så här. ”I hemslöjden nr 09/4 har man skrivit om stickade vantar
    och om samiska vantar.” Solveig designar samiska vantar och benvärmare, kontakta mig, gunilla@shopinlapland.com så mailar jag bilder på dessa.

    Vänligen Gunilla Burman, ShopinLapland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *