Allt du inte visste om julklappspapper

Julklappspapper, årtalet okänt. (Foto Peter Segemark, Nordiska museet)
Julklappspapper tryckt av Johnsons Pappersindustri, Helsingborg. Årtal okänt. (Foto Peter Segemark, Nordiska museet)

Det lackar mot jul i allt högre fart. Kanske en utställning om julklappspapper inte ligger högst upp i högen just nu – men det borde det kan jag tycka! Iallafall för dem som inte snö till trots fått ordning på julstämningen. På Nordiska museet ställer man ut delar av sin samling av julklappspapper, från 1930-tal till 1990. Hur fint som helst!

Julklappspapper från 1962.
Julklappspapper från 1962. (Foto Peter Segemark, Nordiska museet)

Och så mycket kunskap man kan få  till sig! Inte visste jag att det speciella julklappspapperet sägs vara en norsk idé som introducerades i Sverige 1922 av Beda Hallberg, majblommans skapare. Inte heller att hon administrerade försäljningen av norska julpappersark för att samla in pengar till barn med tuberkulos.

Från 1924 såldes svensktillverkat papper på rullar – men mönstrat papper i ark började redan tillverkas i slutet av 1800-talet. Julmotivet som säsongsmotiv trycktes dock i femmetersrullar just från 1924. Tidigt var det konstnärer som ritade julklappspapperet, medan dagens papper ofta istället formges av textildesigners. Motiven följer då samma trender som tapeter, tyger och kläder.

Julklappspapper, årtalet okänt. (Foto Peter Segemark, Nordiska museet)
Julklappspapper, årtalet okänt. (Foto Peter Segemark, Nordiska museet)

Utställningen visas till och med 17 januari i en av museets fönsterplatser i stora hallen. En julfika i kaféet, en eller annan julklapp i shoppen, och så lite julstämning i utställningshallen – kanske det lockar någon till helgen?

1 comment

  1. Coolt! Det måste jag gå och se! Såg du julklappspapperet vi har på Cosas? NKs julpapper i original från 1960. Föreställande Elsa Beskows Olles skidfärd. Inköptes på en loppis i Nora för ett antal år sedan. Stolt som en tupp över det! Ha det fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *