Stickut graffitistyle – konsten att tagga med garn

Workshop med Stickkontakt imorgon! Foto StickkontaktDen amerikanska stickgerillan Knitta Please tog för ett par år sedan stickningen – graffitistyle – ut på gatan. Lyktstolpar, parkbänkar och busskurer fick stormaskigt fluffiga beklädnader i glada snälla färger. Som en motreaktion mot det organiserade “fina” stickandet:

– Jag hade svårt att identifiera mig med stickcaféerna, jag är för rastlös och för talanglös att sitta och sticka en fin babyfilt. Garngraffiti behöver varken tid eller talang, idén bakom Knitta är att vi gör våra »tags« ute som tillfälliga utsmyckningar med garn i färg och form. Det är den offentliga gerillaverksamheten som är viktigt för oss, berättade Magda, Knittas grundare för mig i en intervju till Hemslöjden förra året.

Och oj vad Knitta har fått sällskap på gatorna! Deras initiativ har sporrat revolutionära stickentusiaster över hela världen – och i Sverige. I Stockholm kallar sig graffitistickarna för Stickkontakt. För ett par veckor sedan såg jag dem på teve, då de klädde in en tevestudio under mycket hemlighetsmakeri. Imorgon lördag går det att träffa dem på Stadsmuseet här i Stockholm, där de håller i en stickworkshop. Hur häftigt som helst.

Kanske är det dags att jag äntligen tar tag i och nu pryder den där fula busskuren jag går förbi varje dag? Eller kanske bilantennerna på parkeringsplatsen ska få sig en liten vimpel…Eller så överlåter jag taggandet till proffsen.

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *