Inspirationsföreläsningar

Det finns en värld av handgjort skapande som inte alla känner till. I mina föreläsningar tar jag dig med till denna magiska plats och ger en guidad tur. Slöjd och hantverk är något vi historiskt sett har ägnat oss åt och som vi i allt större utsträckning är intresserade av. Vi vill göra själva. Vi mår bra av att göra själva. Men hur gör vi?  

Min drivkraft är att med ord och bild locka fler till högre förståelse för hur slöjd, hantverk och formgivning kan bli en större del av vår vardag – och hur mycket välbefinnande det finns i resan dit.

Jag är journalist och bloggare. Jag har bevakat slöjdvärlden sedan 2005 och skriver om slöjd, hantverk, konst, DIY, hållbarhet och politik. Jag är också författare till boken Gerillaslöjd, som skildrar olika sätt att förändra världen med händerna och beskriver gerillaslöjd och samtida slöjd från olika vinklar. Hantverkets roll i samhället och görandet som livsstil är några av mina ämnen liksom slug katastrofslöjd, om hantverk som överlevnad.

Jag håller  inspirationsföreläsningar på olika teman. Givetvis skräddarsydda efter ditt tillfälle och sällskap:

  • Den handgjorda revolutionen: Med utgångspunkt i min bok Gerillaslöjd: Garngraffiti, DIY och den handgjorda revolutionen kan jag prata långt eller kort om ämnet, rörelsen och själva tillblivelsen av boken. Jag har myntat ordet gerillaslöjd och berättar rörelsens historia. Läs mer om Gerillaslöjd här>>
  • ”Handen börjar i hjärnan:” Med hjälp av många samtida bilder visar jag exempel på hur slöjden i samhället tar allt mer kreativa uttryck. Vad är kreativitet och vilka uttryck tar den sig? På vilket sätt bemästrar vi den och hur kan fler kliva in i den underbara världen av skapande?
  • ”Människans frihet sitter i händerna:” Den som kan göra det som behövs är fri, att göra själv har blivit ett sätt att skaffa kontroll i en alltmer skakig värld. DIY har blivit en livsstil och för många ett politiskt ställningstagande. Hur ser vi på den rörelsen och vad kan vi lära oss av den? Jag berättar om hållbarhet och hur vi i allt högre grad omfamnar sätt att göra själva.

Jag har föreläst sedan 2010 och varit på många ställen i Sverige och i världen. Här är en karta över mina föreläsningsplatser >>
– har jag inte varit hos dig ännu?

Effekten av att boka mig
Förståelse och insyn i en värld av görande, den värld som allt fler befinner sig i – som livsstil, hobby eller meditation. Kreativiteten i görandet ger ringar på vattnet från individen in i samhället, till företaget och affärsmötet. Fördjupningen i det handgjorda mår vi alla bra av!

Jag som talare
Jag föreläser med inlevelse med hjälp av inspirerande bilder och exempel på spännande och annorlunda utövare. Alltid med fokus på kraften i det handgjorda skapandet.

Så arbetar jag
Jag skräddarsyr varje föreläsning efter syfte och grupp och baserar sina föredrag på en rad bilder. Dessa olika ämnen kan avhandlas och utvecklas för sig, eller bakas ihop till ett enda föredrag efter behov och tillfälle.

Jag passar till
Föredragen passar lika bra i föreningslokalen och styrelserummet som på mässcenen, eller  i konferensmiljö och i kick-offprogrammet. Kreativitet innebär problemlösning, vilket alla företag och organisationer kan inspireras av.

Sagt om mina föredrag:

Tusen tack för en inspirerande föreläsning till våra kreatörer i kommunen! Du väckte en busighet och en lust att skapa hos fler av dem och hos mig.
Anna Olin, Forshaga kommun

”Underbart!”

”Får en att tänka till.”

”Inspirerande, tankeväckande.”

”Instruktivt och inspirerande.”

Slöjdläraren, deltagare på konferens för slöjdlärare

Tack Frida för att du tar världen till Örebro, nu har vi fått kraften och inspirationen att ta Örebro till världen!
Susanna Hedin, ordförande Örebro läns slöjdförening

Det är inte så enkelt att hitta inspiration, men Frida öppnar alltid ögonen till något nytt och påminner mig alltid om hur mycket roligt det finns. Då är det lätt att känna framtidstro och arbetslust!
Niclas Flinck, utvecklare i hemslöjd, Jönköping

Entusiastiskt presenterar Frida alla strömningar inom slöjden och benar ut begreppen D I Y och guerillaslöjd. Sakta börjar det sjunka in, det är inte historia utan här och nu som det händer! Så inspirerande att det kliar i fingrarna.
Malena Karlsson, projektledare Rydal Design Center