En sorts mjuk revolution – Gerillaslöjdsfestivalen i Umeå

I helgen var Gerillaslöjdsfestivalen på plats i Umeå på Kvinnohistoriskt museum för en heldag i gerillaslöjdens tecken. Så fint det blev! Vi var inbjudna för att både prata om gerillaslöjd och craftivism i stort samt om hur vi i festivalen har utvecklat vår metod kring gemensamhetsarbetet i våra projekt genom åren. Efter föreläsningen höll vi en workshop där vi gjorde rutor tillsammans till det pågående projektet Heart of the matter – Matter of the heart.

Vi får in rutor i stadig ström, Heart of the matter – matter of the heart är ett textilt gemensamhetsverk i form av ett hjärta. Det går fint att vara med! Gör en ruta eller flera – tekniken är valfri – virka, sticka, brodera eller sy din ruta och formulera ett budskap. Detta är helt valfritt, det är ju ditt hjärtas mening som är det viktiga här. Två regler finns – rutan ska vara 30×30 cm i storlek och i färgerna rött, orange eller rosa. Vi vill ju att vårt hjärta både ska bulta och glöda i enhetliga färger.

Vad är viktigt för dig? För varje ruta bultar hjärtat högre.

Tack Umeå och Kvinnohistoriskt museet för en toppenhelg. Engagemanget kring skapandet av rutor var stort, och inramningen i utställningen om feministiska serier i Skratt och blodigt allvar var super. Att använda sina händer för att påverka och skapa förändring är det många som är intresserade av och det är både hoppingivande och mycket glädjande.

Läs mer om Gerillaslöjdsfestivalen och projektet Heart of the Matter – matter of the heart här! >>
Alla bilder tagna av Gerillaslöjdsfestivalen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *