Håll i, håll ut, håll om: Gott nytt bättre 2021!

Så är då sista dagen på detta märkliga, vansinniga, oroliga, annorlunda och skrämmande 2020 kommen. Inget blev väl riktigt som vi tänkte, inget blev som vi trodde. Vi har däremot blivit bra på att ställa in, ställa om och ändra både kurs och riktning – i det lilla, men också i det stora. I dagsläget vet vi inte något alls om hur 2021 kommer att utveckla sig, men oj vad vi hoppas på att det blir öppnare, mer tillåtande, mindre restriktivt och mer som vanligt, visst?

En fin sak som vi sett tydligt under detta annorlunda år är ju hur viktigt hantverket och det egna skapandet har blivit för många av oss, när vi hamnat i lägen där vi inte kunnat göra annat än att stanna hemma och vara i en liten skara vänner eller nära familj. Hur vi använt oss av vår kreativitet på en rad olika sätt och hur det inte bara gjort att vi kunnat fördriva tiden, det har även inneburit tröst och något som givit mening. Mängden digitala syjuntor, kreativa projekt och gemensamma aktiviteter som alla handlat om att umgås via hantverket har varit stor och där har just hantverket en viktig roll att fylla.

Här på bloggen har det varit mer stillsamt än på länge, och det har att göra med mindre aktivitet rörande utställningar, arrangemang och tillfälliga projekt. Men året har också fått mig att sakta ner, tänka om och tvingas fundera på hur framtiden ska se ut för den hantverksnördiga journalist jag är. Året har inte varit det bästa för offentliga uppdrag såsom föreläsningar, livesamtal eller modererande, vilket alla tidigare varit en stor del av min yrkesvardag. Bloggen fick ett stillsammare 2020 sammanslaget detta, också med det faktum att jag under året börjat att omskola mig till att bli elektriker, läs mer om detta beslut här >>

Dock började vi ändå året fint, med att fira Kurbitskalas! Tack alla som kom in med så många tankar om bloggen, området och den plattform som Kurbits fått verka på genom åren! Det var verkligen fint att få ordna kalas! 12-årsdagen till ära fick också bloggen ny kostym i år, där mina verksamheter numera är mer tydligt samlade.

Ett fint minne som året också bjudit på är den resa som vi i Gerillaslöjdsfestivalen hade möjlighet att göra då i januari, när det fortfarande var möjligt att resa utan restriktioner av en pandemi. Vi var inbjudna till en utställning på House of Sweden i Washington och pratadeockså hantverksaktivism med Betsy Greer >>

Detta har också fått resultat i denna podd som i slutet av året nu sett dagens ljus – The Guerrilla Crafts Podcast! >>

Men i början av mars var det ju något annat som helt kom att uppta vår tillvaro, då folk började komma tillbaka från sportlov och då allt fler i landet (och i världen blev sjuka). Covid 19 blev en del av vår vardag och verklighet, och den behövdes bearbetas också inom hantverksutövandet. Kanske blev till och med hantverket en extra viktig ventil, då många är dem som tagit till hantverket för att uttrycka sin oro, sina tankar och sin rädsla under året. Här är de inlägg jag skrivit på temat:

Och något av vad vi var många som kände att vi behövde göra under detta år. Handgripligt få agera med vad vi kunde bidra med, att svetsa förkläden i plast exempelvis:

Världen har behövt hantverkets uttryck på en rad olika sätt under detta omvälvande år, det visar bland annat Rufina Bazlova då hon kommenterar händelserna i Belarus genom sina korsstygn >>

Rufina Bazlovas korsstygn berättar historier om den pågående revolutionen i Belarus. (Foto Rufina Bazlova)

Också portugisiska konstnären Vanessa Barraga väcker tankar med sitt textila uttryck – hon för diskussionen om hållbarhet, klimatförändringar och miljöförstöring genom sina verk >>

Vanessa Barragaos arbete på Terminal 2 på Heathrow belyser klimatförändringar på ett väldigt vackert vis. (Foto Heathrow)

Avslutningsvis har årets hantverksboksskörd förblivit hyfsat intakt, vilket verkligen är något att glädja sig åt när mässor, marknader, utställningar och tillfälliga evenemang i mycket fått stryka på foten. Tack och lov att vi har böcker att ta till! Här är en lista jag satte ihop innan jul, med korta presentationer av höstens skörd, den fungerar ju lika bra nu då hantverket i böckerna tack och lov är tidlösa.

Nu hoppas jag att avslutet på året blir bra för alla er Kurbitsläsare, att ni får ett bra annorlunda firande. Väl mött på nya året, då jag ser fram emot att få belysa hantverkets roll i samhället ytterligare. Ett par roliga nyheter kommer att kunna presenteras inom kort också, vilket känns fint.

Gott nytt år!

/Frida

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *