Psykisk ohälsa tema när Gerillaslöjdare Unite! taggar gemensamt

För en tid sedan genomförde medlemmar ur nätverket i facebookgruppen Gerillaslöjdare Unite! en gemensam taggning i Tantolunden i Stockholm. Detta är den tredje taggningen på den här platsen som gruppen gör tillsammans, och det var både viktigt och fint att jag kunde vara med.

Den gemensamma taggningen har skett i två olika omgångar i år, på grund av smitskyddsläget kring Corona. Först ut var dessa taggare dock, här syns Helena @needle_poet in action. (Foto Kurbits)
Viktigt verk av @needle_poet. Tack för en fin stund vid Tanto! (Foto Kurbits)

Det går till på följande vis: någon i gruppen lyfter en idé för ett tema eller en tanke om ämne, och det diskuteras ur olika vinklar. En plats uppstod i och med första taggningen, (ett Gunnebostängsel nedanför den lagliga graffitiväggen vid Liljeolmsbron) och dit har man nu återvänt vid alla tillfällen. En gemensam dag bestäms och alla gör sina bidrag hemma, ses på plats och sätter upp det gemensamt.

Också Ulrika var med på plats. (Foto Kurbits)
Ulrikas tagg lyfter nedskärningarna i kolloverksamheten som Bup i Stockholm framgångsrikt har drivit genom åren. Sedan en tid är verksamheten lagd på is. (Foto Kurbits)

Första taggningen var på temat Metoo, andra på klimatkrisen och nu i år var temat psykisk ohälsa. Ämnet behandlas olika utifrån olika avsändare och tekniker, men eftersom handarbete tar tid är det ofta tydliga och eftertänksamma budskap som möter betraktaren av detta uttryckssätt. Om man nu ska lägga tid på att säga något behöver man liksom ha tänkt igenom vad man vill säga.

Genom att tiderna är som de är har väggen fyllts på i olika omgångar, och nu ser väggen ut så här.

Medlemmar ur nätverket Gerillaslöjdare Unite! har satt upp dessa taggar på temat psykisk ohälsa, på ett stängsel i Tantolunden i Stockholm. (Foto Strikkchics)
Strikkchics bidrag till den gemensamma taggningen. (Foto Strikkchics)

Teknikerna och materialen varierar, precis så som hantverksaktivismens metod ju ser ut – vi väljer det hantverk vi är mest bekväma med att uttrycka oss genom – och det är också det som blir styrkan. Genom att göra en gemensam uppsättning blir också de olika rösterna stärkta av varandra.

Ytterligare verk av @strikkchics på den gemensamma väggen i Tanto. (Foto Strikkchics)

Den gemensamma nämnaren är ämnet eller kanske rättare sagt, innehållet, och den konstnärliga aspekten av aktivismen kan få vara högst personlig genom att stygn, virkning, eller maskor får bära spår av sin avsändare. Den här gruppen tar sig an tuffa och samtidskommenterande ämnen, och de bearbetas bättre genom det varma och omsorgsfulla i hantverket tycker jag.

Passerar du Tanto inom snar framtid är det säkerligen så att verken sitter kvar, annars finns de ju förevigade i sociala medier. Och är du intresserad av detta sätt att använda hantverket för att uttrycka dig är du varmt välkommen att vara med i facebookgemenskapen; Gerillaslöjdare Unite! heter alltså gruppen.

Hon har så rätt så, @needle_poet. Gemensamhetstaggningen i Tanto. (Foto Kurbits)
Väggen i förra veckan, då en av Gerillaslöjdare Unites! gruppmedlemmar passerade väggen. (Foto Ellika Fridell)
@strikkchics gör en viktig poäng i samband med Gerillaslöjdare Unites! gemensamma taggning på tema psykisk ohälsa. Just nu i Tanto, kolla in! (Foto Strikkchics)
För att du håller igång bloggen! Om du har möjlighet i dessa avbokningarnas tidevarv är Kurbits Hall of Slöjd ett extra värdefullt ställe att vara på just nu. Swisha gärna ditt bidrag till 070-605 05 54, då kan jag skriva fler inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *