Se Svart Rya av Pasi Välimaa – just nu på Röhsska museet!

I helgen öppnade Röhsska museet utställningen Svart Rya, där det monumentala verket med samma namn är skapat av Pasi Välimaa. Verket gjordes redan under mitten av 1990-talet och räknas som ett av Pasi Välimaas viktigaste. Svart Rya är en monokrom trasrya i skiftande svarta toner, färgade i olika färgbad för att få till skiftningar och liv i textilierna.

Ryan består också  av en rad olika textila material: ull, lin, bomull, siden. Här finns exempelvis en klänning hans mor burit när hon väntade honom och som hade en känslomässig betydelse för konstnären.

Svart Rya, av den hyllade textilkonstnären Pasi Välimaa. Verket ingår numera i Röhsska museets samlingar och visas just nu upp i en utställning. (Foto Carl Ander/Röhsska museet)
Svart Rya, av den hyllade textilkonstnären Pasi Välimaa. Verket ingår numera i Röhsska museets samlingar och visas just nu upp i en utställning. (Foto Carl Ander/Röhsska museet)

Ryan har  vävts och knutits i en stor vävstol i ett stycke. Både varpen och inslagsgarnet är svart och 100% lingarn, vävt i tuskaft. Dess storlek är just monumental, den mäter  3,20 meter på höjden och 2,80 meter på bredden.

Detalj av Pasi Välimaas Svart Rya, som består av en rad olika textila material, alla infärgade i svarta toner. (Foto Carl Ander/Röhsska museet)
Detalj av Pasi Välimaas Svart Rya, som består av en rad olika textila material, alla infärgade i svarta toner. (Foto Carl Ander/Röhsska museet)

Pasi Välimaa hade själv en önskan att verket skulle ingå i Röhsska museets textila samling, här finns sedan tidigare också ytterligare ett verk av honom; Jag står ensam bland blommorna. Röhsska har en av Sveriges största textila samlingar, här finns bland annat koptiska vävnader, kinesiskt siden, spetsar, nordiska allmogevävnader, broderier och modern bildtextil. Museet samlar kontinuerligt in samtida textil och Välimaas Svart rya utgör ett viktigt tillskott i samlingen. Sedan hösten 2019 finns verket  i museets ägo. Så här kommenterar museichef Nina Due det:

Pasi Välimaa var en omtyckt och respekterad konstnär som hade stort inflytande inom textilkonsten i Sverige och internationellt, och hans tid som professor vid Göteborgs universitetet var av stor betydelse för studenter och kollegor. Pasis engagemang för hantverket och hur han förvandlade olika material och tekniker till kraftfulla, ofta personliga berättelser är en av anledningarna till att det känns helt rätt att Svart Rya ingår i Röhsska museets samling och att vi nu visar upp verket är en hyllning till Pasi Välimaas konstnärskap.

Pasi Välimaa (Foto Anna Sigge)
Pasi Välimaa. (Foto Anna Sigge)

Det var i juli förra året som Pasi Välimaa tragiskt gick bort i förtid. Han var en av Nordens främsta textilkonstnärer, född i Finland men verksam huvuddelen av sitt yrkesliv i Sverige. Han arbetade brett i det textila fältet, med tekniker som färgning, vävning, broderi, sömnad och tryck.  2004 tilldelades han Nordens största textilkonstnärspris, The Nordic Award in Textiles. Han mottog också 2014 Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig gärning.

Svart Rya av Pasi Välimaa, verket som fram till 17 maj går att se utställt, men som också ingår i Röhsska museets samlingar. (Foto Carl Ander/Röhsska museet)
Svart Rya av Pasi Välimaa, verket som fram till 17 maj går att se utställt, men som också ingår i Röhsska museets samlingar. (Foto Carl Ander/Röhsska museet)

Utställningen Svart Rya – ett verk av Pasi Välimaa öppnade alltså i den gågna helgen och finns att se på Röhsska museet fram till 17 maj i år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *