Julklappstips: Boken Krukmakeriet

Att vi numera vill göra allt mer själva, eller ännu hellre, i grupp, är något som faller hantverket väl i smaken. Min vän trendexperten Stefan Nilsson ha exempelvis pratat om att vi ska dreja hela året, och att det är det trendigaste man kan göra. Och detta görandets gemenskap spås bara öka inför 2020.  Denna bok, Krukmakeriet, av Stefan Andersson, ligger därför som man säger, helt rätt i tiden.

Och dessutom är den så välgjord att den bör hålla lång tid framöver. Språket är målande och personligt, här är det diger kunskap bakom orden. Beskrivningarna och momenten är tydligt uppdelade och bilderna är mycket vackra, för fotot står Calle Stoltz.

https://www.instagram.com/p/B3wtAtzp6r2/?utm_source=ig_web_copy_link

Boken har funnits ute ett tag – den finns att köpa här >>  – men jag har faktiskt ägnat mycket tid att läsa den, lockats av de vansinnigt vackra bilderna, lärt mig en massa historiska fakta,  i jämförelse med vad man kanske ska göra – sätta igång!

För det är det som är själva uppmaningen i boken, det är en handbok i tre delar i hur du tillverkar dina egna skålar, kannor och fat.  Här finns tydlig förmedling av baskunskaperna, jag lär mig om olika sorters lera, om hur jag knådar, torkar, glaserar, och bränner i olika ugnar samt de verktyg jag behöver i bokens första kapitel.

Hur man spiralknådar är något som Stefan Andersson lär ut i boken Krukmakeriet. Foto Calle Stoltz, här återgivet/avfotograferat ur boken av mig.
Hur man spiralknådar är något som Stefan Andersson lär ut i boken Krukmakeriet. Foto Calle Stoltz, här återgivet/avfotograferat ur boken av mig.

Del två handlar om själva tillverkningen – där det både berättas och visas hur leran placeras, drejas och formas till olika föremål – en cylinder, en tallrik, en skål. Ett sista avsnitt visar också hur du bygger en egen ugn, ett mycket spännande inslag! (och också lite utopiskt, men drömma går ju!) Det är förstås viktig och värdefull kunskap i ämnet.

Att dreja en skål på lös - så här gör man! Krukmakare Stefan Andersson visar i boken Krukmakeriet. (Foto Calle Stoltz)
Att dreja en skål på klös – så här gör man! Krukmakare Stefan Andersson visar i boken Krukmakeriet. (Foto Calle Stoltz)

Stefan Andersson är krukmakare till yrket, han gör bruksgods som används på restauranger och hos samlare både här hemma och internationellt, och det som är hans signum är nog funktionaliteten. Hans vansinnigt vackra keramik är till för att användas, kort och gott. Att han därför tar sig tiden att dela med sig inte bara av grundläggande tekniker här utan också bjuder på  egna recept och egna trix gör detta till en så oerhört trovärdig bok. En extra rolig detalj är de avsnitt boken i genom som författaren kallar problemlösning; här finns ofta handgripliga förslag på lösningar om något får fel;

”om du får mycket vatten i botten på cylindern tar du upp detta med en liten svamp fäst på en pinne”  eller ”om du deformerar botten när du beskickar beror det i regel på att du pressar neråt för mycket”.

Åh jag älskar detta inslag, då det ju berättar så mycket om att det är en kunskap sprungen ur 20 års daglig hantering av leran och kommer från en djup förståelse för hantverket. Samtidigt som författarens tilltro till läsarens förmåga att göra detta är fin.

Och bokens keramik är förstås vacker, här är de krukor som med hjälp av boken går att få till. (Foto Calle Stoltz)
Och bokens keramik är förstås vacker, här är de krukor som med hjälp av boken går att få till. (Foto Calle Stoltz)

Att området keramik inte vadar i nya gör-det-själv böcker är lite konstigt, med tanke på hur populärt både kursverksamhet och prova-på tillfällen är. Traditionellt är detta eventuellt sett som ett område där en behöver sitta framför drejskivan och lära sig live, men här gör man alltså slag i saken och ger instruktioner över sidorna istället. Jag är helt oerfaren drejare så jag vet inte om det funkar – gissningsvis skulle en ju behöva ha med sig boken framför skivan, och det torde ju gå fint.

Bokens pärmar har skisser på fat, krukor och vaser, jag blev lite rörd över att lära mig vad ett blötmått är. Fint!
Bokens pärmar har skisser på fat, krukor och vaser, jag blev lite rörd över att lära mig vad ett blötmått är. Fint!

Jag ger dock stor eloge både till författaren och till förlaget Natur och Kultur för att man gör en sådan här satsning. Att välja en ”ny” teknik inom hantverksboksutgivningen sänder signaler om och ger fler input i att detta faktiskt går att göra.

När boken dessutom har underrubriken Tillverka egna skålar, kannor och fat blir det farligt för sådana som mig – ni känner säkert igen pirret; ”näemen…tänk om jag skulle ta och…hur svårt kan det vara? Det här borde jag väl prova?” Ljuvligt är vad det är – den känslan är viktig när det kommer till förmedlandet av kunskap, oavsett om den sker live i kurssammanhang, digitalt, eller i bokform.

Det är bitvis en ny sfär av kunskap också i verktyg för min del, vilket kanske gör att jag tycker att boken känns extra spännande. Och förstås alldeles nödvändigt pedagogiskt för en gör-det-själv bok i krukmakeri. Bilden ur boken, avfotograferad av mig.
Det är bitvis en ny sfär av kunskap också i verktyg för min del, vilket kanske gör att jag tycker att boken känns extra spännande. Och förstås alldeles nödvändigt pedagogiskt för en gör-det-själv bok i krukmakeri. Bilden ur boken, avfotograferad av mig.

Detta är en bok med gott om keramikhistoria, med genomgångar av olika lersorter och dess historiska ursprung som fakta inför varje del i boken, Baskunskaper, Tillverkning och Bygga pytteugnen. Men här skymtar också den yrkeshistoria som krukmakare igenom, Stefan Andersson bjuder som sagt på sina egna kunskaper och det gör det till en spännande bok att också läsa. Dessutom är det vansinnigt vackra bilder på vansinnigt vacker keramik, så jag skulle säga att det är ett julklappstips till en bred skara hantverksfantaster därute.

***

I det här inlägget finns det en länk till Bokus som rekommenderat inköpsställe av boken. Detta ingår i ett samarbete med Kurbits och det möjliggör att jag kan skriva fördjupade texter om nyutgivna böcker inom slöjd- och hantverksområdet. Innehållet är inte på något vis styrt av annat än mina tankar och åsikter om böckerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *