Alexander Tallén är årets Unga konsthantverkare-stipendiat

Ikväll tar konsthantverkaren Alexander Tallén emot stipendiet Unga konsthantverkare 2019,  priset på 100 000 delas ut av Bengt Julins Fond, som ingår i Nationalmusei Vänner.  Alexander Tallén arbetar i keramik och gör fantastiska figuriner, det lilla formatet är hans specialitet. Samtidigt som den traditionella figurinen, den lilla porslinsfiguren, andas 1700-talshistoria fyller Tallen den med bilder och motiv från samtiden.

Det är en så himla rörande och spännande krock tycker jag. Ofta är det motiv från konstnärens egna sfär som avbildas, figurerna har drag av konstnären själv och här syns den moderne mannen med vardagssysslor och mycket igenkänningsbara detaljer. Han får utmärkelsen med följande motivering:

Med den moderne mannens ambitioner och fåfänga som sitt främsta motiv har Alexander Tallén förnyat figurinkonsten och gett den en ny publik. Han korskopplar skickligt motiv och detaljer från 1700-talets klassiska porslinsfiguriner med referenser till vår egen tids sociala mönster. Som sedeskildringar, som conversation pieces och som dubbelbottnade keramiska gestaltningar har hans verk mutat in ett alldeles eget område inom svenskt konsthantverk.

Alexander Tallén är årets Unga konsthantverkare och tar emot sitt pris ikväll. (Foto Jannis Tordheim)
Alexander Tallén är årets Unga konsthantverkare och tar emot sitt pris ikväll. (Foto Jannis Tordheim)

Ikväll tar han alltså emot priset på Nationalmuseum i Stockholm, stipendiet delas ut av prins Carl Philip. Därefter berättar indentenden Helena Kåberg om figuriner ur ett historiskt perspektiv, och sit avslutas kvällen med ett samtal mellan stipendiaten och Love Jönsson från Rian Designmuseum, var med och lyssna om du har möjlighet!

Alexander Tallén finns representerad på en rad museer, bland annat Nationalmuseum, Röhsska, Göteborgs konstmuseum och Malmö konstmuseum. Han är född 1988 i Stockholm och har bland annat bakgrund på Nyckelviksskolan, Leksands folkhögskola och Konstfack.

Figurinen heter Self possession, av Alexander Tallén 2016. Glaserat stengods. (Foto Anna Danielsson/Nationalmuseum)
Figurinen heter Self possession, av Alexander Tallén 2016. Glaserat stengods. (Foto Anna Danielsson/Nationalmuseum)

Stipendiet har delats ut sedan 2001 och har som målsättning att premiera lovande utövare som inte ännu fyllt 35 år. Det delas ut vartannat år och det är styrelsen för Bengt Julins Fond som utser en jury. I år har Love Jönsson och designhistorikern Kerstin Wickman varit med i juryn förutom representanter från museet och fonden. Senast var det Märta Mattsson som fick stipendiet.

Bilden i inläggets topp föreställer figurinen Together at last, 2016. Den består av glaserat stengods och har fotograferats av Linn Ahlgren/Nationalmuseum.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *