Tove Knuts virklighet visas i utställning

Just nu ställer Tove Knuts ut det hon kallar virkligheter hos Nutida Svenskt Silver. Här är nygjorda verk i fri virkning, objekten i utställningen växer allt eftersom då Tove Knuts finns på plats i utställningen och virkar vidare på sina verk.

Tove Knuts är smyckekonstnär och ställer ut virkade verk på Nutida Svenskt Silver just nu. (Foto Tove Knuts)
Tove Knuts är smyckekonstnär och ställer ut virkade verk på Nutida Svenskt Silver just nu. (Foto Tove Knuts)

Virkningen är i ropet på flera sätt, det är ett direkt kommunikationsmedel och en teknik som är lätt att bemästra och snabb att få resultat med. Till den här utställningen skriver konstnären så här om den teknik och den ingång hon valt:

Virkning sågs som kontroversiellt vid förra sekelskiftet. Virkade föremål ansågs ofta som onyttigt pynt som kvinnor borde hålla sig ifrån att framställa. Ellen Key menade att virkade föremål sällan var vackra och att det var hemskt att fylla hemmen med sådana dukar. Denna syn följde med in på 1900-talet. Tekniken har varit marginell i utbildningssammanhang; på utställningar och i textilhistorisk litteratur. Virkningen blev förpassad till hemmet. Långt ifrån det som räknas som kultur och konst. Först på 1970- och 80-talet har virkning fått en smula upprättelse av hemslöjdsrörelsen.

Virkningen som teknik är omtalad genom textilhistorien och har därmed också fått många olika tolkningar och uttryck. Tove Knuts verk ser ut så här. (Foto Tove Knuts)
Virkningen som teknik är omtalad genom textilhistorien och har därmed också fått många olika tolkningar och uttryck. Tove Knuts verk ser ut så här. (Foto Tove Knuts)

Tove Knuts är annars utbildad inom metallformgivning och ädellab, hon är verksam som smyckekonstnär. Här har hon istället valt virkningen som ett nytt uttryckssätt och att döma av resultatet har hon hittat något hon verkligen är intresserad av och något som jag tänker mig att hon med nyfiket sinne kommer att driva vidare.

Utställningen Min virklighet finns att se till och med 11 maj.

Virkat halsband av Tove Knuts, i utställningen Min virklighet just nu. (Foto Tove Knuts)
Virkat halsband av Tove Knuts, i utställningen Min virklighet just nu. (Foto Tove Knuts)

En pendang till denna sorts virkning är gatukonstens uttrycksfulla version, där förstås min Gerillaslöjdsfestivalkollega, begåvade Maria Yvell (Virka dygnet runt) just nu också har en utställning, Speak your yarn – kolla in hennes virklighet också!  Nutida Svenskt Silver håller stängt i påskhelgen, men Marias utställning i Högdalen är öppen på påskdagen, kolla här! 

Maria Yvell, @virkadygnetrunt är aktuell med en utställning på Högkultur - Scen och konst i Högdalen, öppet i helgen! (Foto Maria Yvell)
Maria Yvell, @virkadygnetrunt är aktuell med en utställning på Högkultur – Scen och konst i Högdalen, öppet i helgen! (Foto Maria Yvell)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *