Lagning och skötsel – ny artikelserie på Slöjd Håller

I slutet av förra året fick jag ett spännande och intressant uppdrag från hemslöjdskonsulenthåll, där konsulenterna i Norrbotten och i Värmland nu arbetar med Koncept Slöjd Håller, där sajten ska få ett större fokus på slöjd och hållbarhetsfrågor. På vilket sätt kan det handgjorda vara relevant för en omställning till en hållbarare livsstil och hur mycket kan du och jag göra?

Jag fick intervjua fyra briljanta yrkesverksamma personer som alla har olika ingångar i detta;

Lagade träningskläder av Takao Momiyama. Foto Gunnel Pettersson
Lagade träningskläder av Takao Momiyama. (Foto Gunnel Pettersson)

Gunnar Almevik som är bebyggelseantikvarie och forskare inom hantverkskunskap vid Göteborgs universitet, Ingeborg Skaar som är textilkonservator och ger nytt liv till textilier, Takao Momiyama som är sashikokonstnär med lagandet som konstform samt Andreas Nobel som är möbelformgivare och inredningsarkitekt med en förkärlek för det trasiga.

De samtal jag hade kom att röra mycket av det som jag själv tycker är slöjdens innersta kärna, det som gör den så relevant. Andreas Nobel uttryckte det så här:

Saker kan till och med bli bättre av att bli lagade. Det handlar inte bara om ekonomi eller ekologi, utan också om estetik. Att producera saker innebär att vara människa.

Ett trasigt handtag till ugnen och ett ersatt av trä. Andreas Nobel är intresserad av att laga. Foto Andreas Nobel
Ett trasigt handtag till ugnen och ett ersatt av trä. Andreas Nobel är intresserad av att laga. (Foto Andreas Nobel)

Och Ingeborg Skaar som så klokt konstaterar att vi behöver mer kunskap om hur textila material fungerar idag, ju mer kunskap desto friare är vi att experimentera och få dem att hålla längre menar hon.

Lär känna dina plagg, det gör inte bara att din garderob håller längre, det ger också en hållbarare livsstil!

Läs mer om vad dessa fyra kloka personer har att berätta om sätt att bevara, förändra, se över och prioritera kring material och tekniker.

Här finns alla artiklar samlade >>

Trevlig läsning!
Här finns mer läsning att göra om själva projektet Koncept Slöjd håller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *