Kolla in dessa bordets primadonnor!

Kolla in den här fina utställningen i helgen du som har möjlighet! Plateaux – bordets primadonnor finns på fantasifulla Hallwylska, palatset i Stockholm som bjuder på eleganta miljöer från svunnen tid mixat med samtida magisk touch.

På Hallwylska museet känns dessa bordets primadonnor helt i sitt rätta element! Just nu i en utställning signerad Charlotte Birnbaum. (Foto Erik Lernestål)
På Hallwylska museet känns dessa bordets primadonnor helt i sitt rätta element! Just nu i en utställning signerad Charlotte Birnbaum. (Foto Erik Lernestål)

Här är det kreatören Charlotte Birnbaum som skapat bordsdekorationer utan dess like, och dessa presenteras just nu i Hallwylskas matsal. Objekten består av en rad udda delar porslin, metall och glas hopsatta till dessa små utsökta dekorationer – fint eller hur?

Polly the parrot - på Hallwylska museet just nu. Bordsdekoration av Charlotte Birnbaum, medlem i Gastronomiska sällskapet och expert på hur bordets dekorationer sett ut genom tiderna. (Foto Dawid)
Polly the parrot – på Hallwylska museet just nu. Bordsdekoration av Charlotte Birnbaum, medlem i Gastronomiska sällskapet och expert på hur bordets dekorationer sett ut genom tiderna. (Foto Dawid)

Charlotte Birnbaum är medlem av Gastronomiska akademien och hon är även författare till en rad böcker om mat och konst. Hennes specialintresse för bordsskulpturer har gjort att hon studerat ämnet och gastronomiska traditioner i Europa. Om detta har hon också skrivit i tidigare publikationer och hon beskriver sitt intresse så här:

Jag skriver om mötet mellan mat och konst. Samtidigt har jag alltid varit intresserad av att samla på vackra, udda föremål. På sätt och vis är dessa platåer resultatet av mina gastronomiska studier. De är en hyllning till gamla tiders sockerbagare och till hela den överdådiga bordskultur som idag till stora delar fallit i glömska.

Bordets primadonnor - bordsdekorationer i matsalen på Hallwylska just nu, kolla in! Faten gjorda av Charlotte Birnbaum. (Foto Erik Lernestål)
Bordets primadonnor – bordsdekorationer i matsalen på Hallwylska just nu, kolla in! Faten gjorda av Charlotte Birnbaum. (Foto Erik Lernestål)

Ja. Typiskt sådant som jag går igång på! Sätter liksom guldkant på tillvaron på ett så roligt och kreativt vis tycker jag. Och som man säger från museet – att duka ett bord är att skapa ett slags utställning. Bordet kan ses som en scen och måltiden som ett stycke teater… Till utställningen Plateaux – bordets primadonnor finns också en katalog och utställningen finns att se fram till 3 mars.

Charlotte Birnbaum, innehavare av tallrik 9 i Gastronomiska sällskapet och tillika kreatör och författare. Expert på bordsdekorationer genom historien och nu aktuell på Hallwylska museet. (Foto Erik Lernestål)
Charlotte Birnbaum, innehavare av tallrik 9 i Gastronomiska sällskapet och tillika kreatör och författare. Expert på bordsdekorationer genom historien och nu aktuell på Hallwylska museet. (Foto Erik Lernestål)
The pear. Bordsdekoration av Charlotte Birnbaum. (Foto Dawid)
The pear. Bordsdekoration av Charlotte Birnbaum. (Foto Dawid)

Utställningen Plateaux - bordets primadonnor pågår fram till 3 mars på Hallwylska palatset i Stockholm. (Foto Erik Lernestål)
Utställningen Plateaux – bordets primadonnor pågår fram till 3 mars på Hallwylska palatset i Stockholm. (Foto Erik Lernestål)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *