Se Krakows krubbor – en glittrande julutställning!

Nu har de glittrat och glimmat en vecka ungefär, de fantastiska julkrubborna från Krakow. Utställda på Hallwylska museet i Stockholm visar de i sin prakt den kreativitet och hängivenhet som är så typisk för detta hantverksområde i stort.

På Hallwylska i Stockholm visas just nu 40-talet julkrubbor från Krakow, alla gjorda för hand med hjälp av enkla material och en gigantisk dos kreativitet och hantverksskicklighet. (Foto Kurbits)
På Hallwylska i Stockholm visas just nu 40-talet julkrubbor från Krakow, alla gjorda för hand med hjälp av enkla material och en gigantisk dos kreativitet och hantverksskicklighet. (Foto Kurbits)

Traditionen med att bygga julkrubbor i det material en har hemma – plywood, staniol och vackra papper – är fantastisk tycker jag, här så vansinnigt elegant och engagerat utfört, så som ju en omtyckt tradition kan göra. Jag var på pressvisning inför öppningen av utställningen och hade turen att få veta en hel del inte bara om dessa krubbor, utan historien bakom dem. Berättade gjorde Anna Glowacki, producent för utställningen Krakows krubbor på Hallwylska museet.

Hon berättade bland annat att den tävling som genererat dessa och många fler krubbor genom åren arrangeras av Historiska museet i Krakow och har gjorts så sedan 1937. Första torsdagen i december är det läge att ta sin egenbyggda krubba till torget i Krakow för att där bli bedömd att vara med i tävlan eller ej. En jury väljer ut årets bidrag och sedemera visas de som julutställning varje år, i snitt deltar 160-180 tävlanden årligen, imponerande. Och tävlingen är öppen för alla som vill delta, ska också sägas, fint eller hur? Tävlingsbidragen bedöms utifrån kriterier som arkitektur, färgsättning, krubbans figurer och dess traditionstrogenhet.

Varje år lämnas 160-180 krubbor in till Historiska museet i Krakow första torsdagen i december. Hemmabyggarna hoppas då på att få en plats i den årliga julutställningen som är mycket populär bland Krakowborna. Inlånet av dessa krubbor kommer från Historiska museet just, och det är verkligen något extra att se! (Foto Kurbits)
Varje år lämnas 160-180 krubbor in till Historiska museet i Krakow första torsdagen i december. Hemmabyggarna hoppas då på att få en plats i den årliga julutställningen som är mycket populär bland Krakowborna. Inlånet av dessa krubbor kommer från Historiska museet just, och det är verkligen något extra att se! (Foto Kurbits)


Men jag fick också veta att själva traditionen med krubborna har anor från medeltiden och var ursprungligen något som byggdes till julspelen inom kyrkan. Då med handtag på sidorna för att kunna flyttas, samt i ett hyfsat bärbart material. Julkrubborna har också sedan start haft en urban berättelse, inramningen hämtar inspiration från stadens många kyrkor, torn, spiror och rika arkitektur. Inget naturromantiskt stall här inte. Dock har det förstås utvecklats ett rikt bild- och symbolspråk inom krubborna, där både profana och religiösa symboler och berättelser finns representerade. För den som kan sin Krakow-historia finns här mycket sägner och symboler att känna igen.

Trumpetaren som fick en pil genom halsen och slutade mitt i en ton är exempelvis återkommande i många krubbors berättelse, ett signum för Krakow. Anna Glowacki säger så här:

En traditionell Krakowkrubba innehåller alltid både en religiös och profan scen. De arkitektoniska motiv som är vanligast förekommande föreställer Mariakyrkans torn, det gotiska försvarsverket Barbakan, Florianporten och Sigismundkapellet. På första våningen syns oftast Den heliga familjen med Jesusbarnet. Krubbtillverkarna väver också ofta in karaktärer från Krakows egna sägner, bland annat drottning Wanda, Waweldraken och den berömda figuren Lajkonik.

Välfyllda rum berättar om mode i dessa krubbor, då traditionen att göra dem för utställning har pågått sedan 1937 finns gott om möjlighet att jämföra stilar. Mer och mer mekanik och belysning har det exempelvis blivit över åren. (Foto Kurbits)
Välfyllda rum berättar om mode i dessa krubbor, då traditionen att göra dem för utställning har pågått sedan 1937 finns gott om möjlighet att jämföra stilar. Mer och mer mekanik och belysning har det exempelvis blivit över åren. (Foto Kurbits)

Utställningen här i Stockholm består av en handfull rum fyllda med vansinnigt vackra krubbor, alla med sina historier och också placerade i en kronologi – för givetvis finns det mode också inom detta utövande, fick vi veta av den kunniga Anna Glowacki. På ett ställe såg jag en hög staniolpapper skymta, det som var vanligt godis under 1970-talet, jag tänker att det är en polsk motsvarigheten till Twistpåsens fina glanspapper som iallafall jag sparade på när jag var barn som jag såg. Utställningen innehåller en massa roliga och intressanta fakta förstås.

Men ungefär samma upplägg innehållsmässigt består dock - ett religiöst motiv och profana berättelser finns ofta med. Gärna i en satt ordning i krubbans olika våningar. (Foto Kurbits)
Men ungefär samma upplägg innehållsmässigt består dock – ett religiöst motiv och profana berättelser finns ofta med. Gärna i en satt ordning i krubbans olika våningar. (Foto Kurbits)

Jag visste exempelvis inte att det i slutet av 1800-talet i Krakow skapades ett nytt skrå för just krubbtillverkare, det var utövare inom bygg- och murarmästarföreningen i Krakow som under vinterhalvåret hade mindre arbete och därmed kunde ägna sig åt detta. De kom att utveckla det vi idag kallar Krakowkrubban, den som alltså invånare i staden fortfarande tävlar om varje år.

Vanligt är mekanik och ljus, denna krubba hade båda med råge - detta makalösa exemplar tog byggaren Maciej Moszew 3 000 timmar att bygga, den är gjord förra året. (Foto Erik Lernestål/Hallwylska)
Vanligt är mekanik och ljus, denna krubba hade båda med råge – detta makalösa exemplar tog byggaren Maciej Moszew 3 000 timmar att bygga, den är gjord förra året. (Foto Erik Lernestål/Hallwylska)

Krubborna utgör en unik hantverkstradition och symboliserar en kreativ värld där allt är tillåtet – sagolik stilblandning, skaparglädje och fantastisk arkitektur samsas med julstämning och tradition. En värld av gör det själv i kombination till riktigt galet fantastisk förmåga till den egna tilltron i att bygga magiska låtsasslott, det ena mer avancerat än det andra. Speciellt är också att krubborna har både mekanik och belysning.

Också folkdräkter är vanliga som motiv i julkrubbesammanhang i Krakow. Här syns också dimensionen på krubborna. Denna tillhör en av de största i utställningen. (Foto Kurbits)
Också folkdräkter är vanliga som motiv i julkrubbesammanhang i Krakow. Här syns också dimensionen på krubborna. Denna tillhör en av de största i utställningen. (Foto Kurbits)

Julkrubborna från Krakow tillhör en unik hantverkstradition i Polen som har anor från medeltiden.De symboliserar en värld av höga tornspiror, lökformade kupoler, guldglittrande tinnar, genombrutna fönster, trappor och smala kolonner i purpur och turkos. Allt i en sagolik stilblandning, skaparglädje och fantastisk arkitektur.Krubbornas utformning är inspirerad av världsarvsstaden Krakows kyrkor och andra historiska byggnader. Så, gå och se utställningen Krakows krubbor – en glittrande julutställning, den pågår fram till 27 januari. Mer information här!

(Detaljbilderna utan bildtext i inlägget är fotade av Hallwylska museet och Erik Lernestål)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *